Zupa mleczna z młodą kapustą - pyszna i aksamitna
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa mleczna z młodą kapustą ma delikatny, ale charakterystyczny smak. Warto czasami przygotować tę wersję zamiast tradycyjnego kapuśniaczku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty białej
- 1 młoda marchew
- 1 pietruszka
- 0,5 l mleka
- siekana zielenina
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- sól
- tofu (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić, umyć i poszatkować drobno. Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Warzywa ugotować w niewielkiej ilości wody. gdy będą miękkie dodać mleko i posiekaną zieleninę.
- Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę i dodać do zupy. Posolić do smaku.