Zupa luksemburska Bouneschlupp. Solidna porcja na codzienny obiad
Zupa luksemburska Bouneschlupp jest pożywna i smaczna. Przygotowuje się ja w niecałe pół godziny, dzięki czemu nawet w zabiegany dzień można zjeść porcję ciepłej zupy. Jej najważniejszym składnikiem jest zielona fasolka szparagowa. Latem koniecznie świeża, poza sezonem można zastąpić ją produktem mrożonym.
Jaką wybrać kiełbasę?
Tradycyjnie do zupy luksemburskiej dodaje się niemiecką mettwurst, czyli rodzaj twardej kiełbasianej metki przeznaczonej do gotowania lub smażenia. U nas nie jest to łatwo dostępny produkt, ale można ją zastąpić podwawelską lub śląską, albo użyć podwójnej porcji boczku.
Dodatki do Bouneschlupp
Zestaw warzyw, jakie dodaje się do Bouneschlupp jest dość dowolny. Można wybierać spośród: marchewki, ziemniaków, pora, seler, selera naciowego i pietruszki, ale przeważać powinna fasolka, to ona jest gwiazda tej zupy. Jeśli chodzi o przyprawy, to polecam majeranek lub estragon, ale do zupy można też dodać liście laurowe, goździki i czosnek.
Zbyt wodnista zupa?
Jeśli zupa wyjdzie zbyt wodnista, można dodać do niej dodatkową porcję fasolki lub innych warzyw. Można tez zamiast wody dać bulion lub zrobić do zupy jasną zasmażkę.
Przepis na zupę luksemburską
SKŁADNIKI
- 300 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 100 g boczku
- 100 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 5-8 cm kawałek pora
- 2 duże ziemniaki
- 0,5 l wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i ziemniaki obrać i pokroić. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plastry.
- Cebulę pobrać, posiekać i zeszklić na oliwie w niezbyt wysokim, ale szerokim garnku.
- Dodać boczek i kiełbasę i chwilę smażyć. Następnie dodać pora, fasolkę i ziemniaki.
- Wlać wodę, przykryć i gotować 30 minut. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
- Podawać z kleksem śmietany, obficie posypaną siekaną natką pietruszki.