Zupa lazania – włoski klasyk w zaskakującej odsłonie

Zupa lazania – włoski klasyk w zaskakującej odsłonie
Autor: Shutterstock Lubisz lasagne, ale nie masz czasu jej przygotować? Zrób zupę lazanię, smak podobny, a czas zaoszczędzony
łatwy
20 min
4

Zupa lazania to nietypowa wariacja na temat słynnego włoskiego klasyka. Powstaje z podobnych składników co tradycyjna lazania – makaronu, aromatycznego sosu pomidorowego, mięsa mielonego i sera – ale podana w formie rozgrzewającej, sycącej zupy. To świetny pomysł na obiad, gdy masz ochotę na włoskie smaki w prostszej i szybszej wersji.

Jeśli kochasz lazanię, ta zupa na pewno Cię zachwyci – jest pełna aromatu, treściwa i zaskakująco lekka. Idealna na chłodniejsze dni i wtedy, gdy chcesz przygotować coś wyjątkowego, ale bez długiego stania przy kuchni.

Dlaczego zupa lazania jest dobrym pomysłem?

Zupa lazania to genialne połączenie wszystkiego, co kochamy w klasycznej lasagne, z wygodą podania w formie aromatycznej, rozgrzewającej zupy. Jest sycąca, pełna smaku i aromatu, a jednocześnie prostsza i szybsza do przygotowania niż tradycyjne włoskie danie zapiekane w piekarniku. To świetny pomysł na rodzinny obiad, który na pewno zrobi wrażenie na domownikach.

Jedną z największych zalet tej zupy jest jej różnorodność – możesz przygotować ją w bogatszej wersji z dodatkiem mięsa mielonego i makaronu albo w lżejszej odsłonie, wzbogaconej warzywami. W obu przypadkach zachwyca intensywnym smakiem sosu pomidorowego, aromatem ziół i delikatnym serem, który przyjemnie rozpuszcza się w gorącym bulionie.

Zupa lazania sprawdza się doskonale także wtedy, gdy chcesz przygotować coś efektownego bez długiego stania w kuchni. Jest idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewa, syci i wprowadza odrobinę włoskiego klimatu do codziennego menu. To danie, które łączy w sobie prostotę z nutą elegancji – w sam raz dla fanów włoskich smaków.

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml sosu pomidorowego passaty
  • 500-750 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 10 niegotowanych makaronów lasagne lub makaron łazanki duża kostka
  • 1/2 op. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki tartego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć na oleju cebulę z czosnkiem. Dołożyć mięso mielone. Smażyć na małym ogniu często mieszając aż mięso straci surowiznę.
  • Dodać pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię. Dusić jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
  • Do zupy wsypać makaron łazanki lub lasagne (połamawszy uprzednio na mniejsze kawałki). Gotować do miękkości makaronu. Wsypać starte sery i poczekać aż się roztopią. Zupę podawać ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej