Zupa lazania z mięsem mielonym

2018-03-15
Zupa lazania z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Zupa lazania z mięsem mielonym
łatwy
20 min
4

Zupa lasagne powstaje z podobnych składników, co to słynne włoskie danie. Powstała z miłości do smaku lazanii. Jeżeli lubisz lazanię, polubisz także smak tej zupy. Smacznego!

Przepis inspirowany przepisem Bernadetty Jarnot-Maneckiej, autorki bloga: mojkulinarnypamietnik.pl

Składniki

500 g mielonej wołowiny

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

500 ml sosu pomidorowego passaty

500-750 ml bulionu

2 łyżki oleju rzepakowego

1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżeczki octu balsamicznego

1 łyżeczka oregano

1 łyżka suszonej bazylii

1 łyżeczka natki pietruszki

sól

pieprz

10 niegotowanych makaronów lasagne lub makaron łazanki duża kostka

1/2 op. kwaśnej śmietany

2 łyżki startego żółtego sera

3 łyżki tartego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć na oleju cebulę z czosnkiem. Dołożyć mięso mielone. Smażyć na małym ogniu często mieszając aż mięso straci surowiznę.

Dodać pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię. Dusić jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.

Do zupy wsypać makaron łazanki lub lasagne (połamawszy uprzednio na mniejsze kawałki). Gotować do miękkości makaronu. Wsypać starte sery i poczekać aż się roztopią. Zupę podawać ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.