Zupa lazania z mięsem mielonym

2021-03-29
Zupa lazania z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Zupa lazania z mięsem mielonym
łatwy
20 min
4

Zupa lasagne powstaje z podobnych składników, co to słynne włoskie danie. Powstała z miłości do smaku lazanii. Jeżeli lubisz lazanię, polubisz także smak tej zupy. Smacznego!

Przepis inspirowany przepisem Bernadetty Jarnot-Maneckiej, autorki bloga: mojkulinarnypamietnik.pl

SKŁADNIKI

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml sosu pomidorowego passaty
  • 500-750 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 10 niegotowanych makaronów lasagne lub makaron łazanki duża kostka
  • 1/2 op. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki tartego sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać. W dużym rondlu podsmażyć na oleju cebulę z czosnkiem. Dołożyć mięso mielone. Smażyć na małym ogniu często mieszając aż mięso straci surowiznę.
  • Dodać pomidory z puszki, passatę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, oregano, natkę oraz bazylię. Dusić jeszcze kilka minut. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia.
  • Do zupy wsypać makaron łazanki lub lasagne (połamawszy uprzednio na mniejsze kawałki). Gotować do miękkości makaronu. Wsypać starte sery i poczekać aż się roztopią. Zupę podawać ze śmietaną, posypaną świeżymi ziołami.