Zupa kukurydziana - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa kukurydziana
Autor: Shutterstock Zupa kukurydziana kusi słodyczą świeżych ziaren kukurydzy.
łatwy
30 min
4

Zupa kukurydziana  to harmonijna mieszanka lekko słodkich ziaren kukurydzianych, intensywnych przypraw i łagodnego mleka kokosowego. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 280 kcal.

SKŁADNIKI

  • 100 g ziaren kukurydzy (nie konserwowej!)
  • 1 mały ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 ml mleczka kokosowego
  • 150 ml wody
  • mały kawałek imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka pestek dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę, cebulę i imbir posiekać.
  • Wrzucić wszystkie składniki do garnka, zalać całość wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 15 min do miękkości warzyw.
  • Po tym czasie całość zmiksować na gładki krem. Dodać mleczko kokosowe.
  • Na suchej patelni podprażyć pestki i posypać nimi zupę.