Zupa krem z żółtych pomidorów - lato na talerzu na każdą porę roku!
2021-08-29
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Zupa krem z żółtych pomidorów wygląda wprost obłędnie. Intensywnie żółty, słoneczny kolor, przywodzi na myśl gorące lato, nawet w pochmurny dzień. Energetyczny kolor i bogactwo składników odżywczych dodają animuszu i poprawiają nastrój, więc powinna występować w menu jak najczęściej.
SKŁADNIKI
- 4-5 dużych, mięsistych żółtych pomidorów
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej)
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- szczypta kurkumy
- szczypta cukru
- szczypta słodkiej papryki
- Do dekoracji:
- plasterki kolorowych pomidorów koktajlowych
- plasterki jalapenio
- siekany szczypiorek
- kukurydza z puszki
- drobne liście mięty lub bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę.
- Masło rozgrzać na dużej patelni, dodać pomidory i dusić pod przykryciem, aż się rozpadną.
- Bulion zagotować razem z marchewką i pietruszką, gotować aż warzywa będą miękkie.
- Dodać do zupy uduszone na maśle pomidory, przyprawić ją do smaku i zblendować.
- Udekorować kolorowymi plasterkami warzyw i szczypiorkiem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?