Zupa krem z żółtych pomidorów - lato na talerzu na każdą porę roku!

Zupa krem z żółtych pomidorów
Autor: Shutterstock Zupa krem z żółtych pomidorów z piękną dekoracją.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z żółtych pomidorów wygląda wprost obłędnie. Intensywnie żółty, słoneczny kolor, przywodzi na myśl gorące lato, nawet w pochmurny dzień. Energetyczny kolor i bogactwo składników odżywczych dodają animuszu i poprawiają nastrój, więc powinna występować w menu jak najczęściej.

SKŁADNIKI

  • 4-5 dużych, mięsistych żółtych pomidorów
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej)
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cukru
  • szczypta słodkiej papryki
  • Do dekoracji:
  • plasterki kolorowych pomidorów koktajlowych
  • plasterki jalapenio
  • siekany szczypiorek
  • kukurydza z puszki 
  • drobne liście mięty lub bazylii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w niedużą kostkę.
  • Masło rozgrzać na dużej patelni, dodać pomidory i dusić pod przykryciem, aż się rozpadną.
  • Bulion zagotować razem z marchewką i pietruszką, gotować aż warzywa będą miękkie.
  • Dodać do zupy uduszone na maśle pomidory, przyprawić ją do smaku i zblendować.
  • Udekorować kolorowymi plasterkami warzyw i szczypiorkiem.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej