Zupa krem z porów - jak ją zrobić?

2016-09-12
Zupa krem z porów - jak ją zrobić?
Autor: Shutterstock Zupa krem z porów jest  doskonała w smaku i bardzo łatwa do  ugotowania.
łatwy
40 min
4

Aromatyczna i gęsta zupa krem z porów w wersji lux. Ma jasnozielony wiosenny kolor i aksamitną konsystencję. Krem porowy zyskuje, gdy podamy go z wiórkami żółtego sera. By był bardziej sycący, możemy też dodać grzanki. Oto przepis na wyśmienitą zupę krem z porów.

Składniki

2 litry bulionu lub wywaru warzywnego (wariant wegetariański)

4-5 dość dużych porów (do zupy wykorzystujemy jedynie białe części warzywa)

4-5 ziemniaków średniej wielkości

3-4 cebule średniej wielkości

oliwa z oliwek lub masło do smażenia,

ok. 200 g śmietany 18%

ok. 200 g żółtego sera

sól, czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Odcinany białe części porów i kroimy je na plasterki, podsmażamy pory na oliwie z oliwek lub maśle i po około 10 minutach wrzucamy do garnka.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy do porów.

Cebulę kroimy dość drobno i smażymy na maśle lub oliwie (konsekwentnie stosujmy jeden rodzaj tłuszczu), aż się zeszkli i dorzucamy do wcześniej przygotowanych warzyw.

Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy, aż zmiękną. W razie potrzeby w czasie gotowania dolewamy wody.

Po ugotowaniu studzimy zupę i gdy już będzie chłodna, rozdrabniamy warzywa blenderem. Jeśli nie powstanie idealnie gładki krem, przecieramy zupę jeszcze dodatkowo przez gęste sitko.

Po przetarciu podgrzewamy zupę (niemal do temperatury wrzenia), zestawiamy z płyty i dodajemy śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Ser żółty trzemy na cienkie wiórki, którymi posypujemy zupę już nalaną do miseczki lub talerza. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem.

Możemy dodać grzanki z chleba tostowego pokrojonego w kostkę i zrumienionego na maśle lub oliwie.