Zupa krem z pora. Z grzankami smakuje wyśmienicie!

Zupa krem z pora
Autor: Shutterstock Zupę krem z pora można szybko przygotować, wystarczy pół godziny - maksimum 40 minut.
łatwy
40 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Podajemy przepis na pyszną i pożywną zupę - krem z pora. Z grzankami smakuje wyśmienicie! A poza tym rozgrzeje w chłodne dni i dostarczy korzystnych dla zdrowia składników

SKŁADNIKI

  • 30 dag pora (tylko biała część)
  • 50 dag ziemniaków
  • 30 g masła
  • 3/4 l wywaru warzywnego
  • 150 ml śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 liść laurowy
  • 1 żółtko
  • 4 tosty
  • sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory umyć, oczyścić i pokroić w cienkie talarki.
  • Ziemniaki obrać, umyć w pokroić w drobną kostkę.
  • W garnku rozpuścić masło, podsmażyć na nim pory i ziemniaki.
  • Zalać wywarem warzywnym, dodać sok z cytryny, przyprawy i gotować pod przykryciem 25 minut.
  • Wyjąć liść laurowy, zupę zmiksować.
  • Dodać 2/3 śmietany i doprowadzić do wrzenia.
  • Żółtko utrzeć z resztą śmietany i miksując połączyć z resztą zupy. Zagotować.
  • Na rozgrzanym oleju podsmażyć tosty na złoty kolor i podawać do zupy.
Beszamel - Por: wartość odżywcza i właściwości pora
Maria Olczak
więcej