Zupa krem z pora (bezmleczna) z bezglutenowymi tostami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gotowanie dla osób alergią pokarmową nie jest wcale trudne, a potrawy przygotowane bez mąki czy mleka wcale nie są mniej smaczne. Wystarczy tylko dobry przepis, na przykład na zupę krem z pora z bezpszennymi tostami. Jego autorką jest mama prowadząca blog „Mamusia Muminka gotuje dla córci i synka”, na którym podaje przepisy dla dzieci z alergią pokarmową.
SKŁADNIKI
- 3 pory,
- 2 ziemniaki,
- 1 mała marchewka,
- 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega,
- 1 bezglutenowa kostka rosołowa,
- 4 łyżki śmietany sojowej,
- sól,
- pieprz,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 4 kromki tostowego pieczywa bezglutenowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białe części pora przekroić na pół, umyć i pokroić w paseczki.
- Na patelni stopić margarynę, dodać pora i dusić kilka minut do miękkości na małym ogniu.
- Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka i zalać 1 litrem wody.
- Wrzucić przekrojone na ćwiartki ziemniaki, marchewkę i gotować do miękkości, dodając kostkę rosołową i przyprawy.
- W międzyczasie przygotować 4 duże tosty lub pokroić pieczywo w kostkę i zrumienić na patelni na łyżce margaryny.
- Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Każdy talerz zupy udekorować śmietaną i tostami.