Zupa krem z pora (bezmleczna) z bezglutenowymi tostami

2021-03-29
Dorota Kalita-Typa
Zupa krem z pora z bezglutenowymi (bezpszennymi) tostami
Autor: thinkstockphotos.com Zupę krem z pora można przygotować unikając glutenu i produktów mlecznych
łatwy
40 min
4

Gotowanie dla osób alergią pokarmową nie jest wcale trudne, a potrawy przygotowane bez mąki czy mleka wcale nie są mniej smaczne. Wystarczy tylko dobry przepis, na przykład na zupę krem z pora z bezpszennymi tostami. Jego autorką jest mama prowadząca blog „Mamusia Muminka gotuje dla córci i synka”, na którym podaje przepisy dla dzieci z alergią pokarmową.

SKŁADNIKI

  • 3 pory,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 mała marchewka,
  • 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega,
  • 1 bezglutenowa kostka rosołowa,
  • 4 łyżki śmietany sojowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 kromki tostowego pieczywa bezglutenowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białe części pora przekroić na pół, umyć i pokroić w paseczki.
  • Na patelni stopić margarynę, dodać pora i dusić kilka minut do miękkości na małym ogniu.
  • Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka i zalać 1 litrem wody.
  • Wrzucić przekrojone na ćwiartki ziemniaki, marchewkę i gotować do miękkości, dodając kostkę rosołową i przyprawy.
  • W międzyczasie przygotować 4 duże tosty lub pokroić pieczywo w kostkę i zrumienić na patelni na łyżce margaryny.
  • Ugotowaną zupę zmiksować blenderem. Każdy talerz zupy udekorować śmietaną i tostami.
Dorota Kalita-Typa