Zupa krem z karpia gotowanego w mleku
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa krem z karpia to ciekawa propozycja dla wielbicieli rybnych zup. Mięso karpia gotowane w mleku nabiera wyjątkowej delikatności, a zupa jest aksamitna i delikatnie rybna w smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa z karpia
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 2 l mleka
- 2 łyżki mąki4 łyżki masła
- 2 żółtka
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i drobno pokroić, rybę rozdrobnić na małe kawałki.
- Zagotować mleko z 2 łyżkami masła, włożyć do niego warzywa oraz rybę.
- Gdy składniki zupy będą miękkie, całość przetrzeć przez sito lub zblendować, doprawić solą i pieprzem.
- Z reszty masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wlać do zupy i wymieszać.
- Przed podaniem zupę zaciągnąć żółtkami.