Zupa krem z karpia gotowanego w mleku

Zupa krem z karpia gotowanego w mleku
Autor: Shutterstock Zupa krem z karpia gotowanego w mleku to ciekawa propozycja świąteczna.
łatwy
40 min
4

Zupa krem z karpia to ciekawa propozycja dla wielbicieli rybnych zup. Mięso karpia gotowane w mleku nabiera wyjątkowej delikatności, a zupa jest aksamitna i delikatnie rybna w smaku.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa z karpia
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 2 l mleka
  • 2 łyżki mąki4 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać i drobno pokroić, rybę rozdrobnić na małe kawałki.
  • Zagotować mleko z 2 łyżkami masła, włożyć do niego warzywa oraz rybę.
  • Gdy składniki zupy będą miękkie, całość przetrzeć przez sito lub zblendować, doprawić solą i pieprzem.
  • Z reszty masła i mąki zrobić białą zasmażkę, wlać do zupy i wymieszać.
  • Przed podaniem zupę zaciągnąć żółtkami.