Zupa krem z kapusty kiszonej: przepis na elegancką wersję kapuśniaku

Zupa krem z  kiszonej kapusty
Autor: Shutterstock Zmiksowany kapuśniak możesz podać posypany prażonymi orzeszkami, płatkami migdałów lub ziarnami albo z pyszną grzanką czosnkową
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Uwielbiasz kapuśniak, ale przecież nie podasz go na uroczysty obiad? Owszem możesz, tylko zamiast podać go tradycyjnie, zrób z niego zupę krem. Zupa krem z kapusty kiszonej to elegancka wersja kapuśniaku - podbije serca i podniebienia najbardziej wymagających gości!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 2 cebule 
  • 600 g ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 250 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, sos sojowy
  • ewentualnie sok z kapusty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obierz i pokrój w półpasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  • Odciśnij kiszoną kapustę (do miski i zachowaj płyn), drobno ją pokrój.
  • W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia i leciutkiego zrumienienia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty.
  • Dodaj bulion i śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj powoli aż kapusta zacznie się rozpadać.
  • Zupę zmiksuj na krem, dopraw sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
  • Podawaj posypane uprażonymi ziarnami lub płatkami migdałów, choć ja najbardziej lubię wersję z grzankami czosnkowymi.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej