Zupa krem z kapusty kiszonej: przepis na elegancką wersję kapuśniaku
2022-01-13
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Uwielbiasz kapuśniak, ale przecież nie podasz go na uroczysty obiad? Owszem możesz, tylko zamiast podać go tradycyjnie, zrób z niego zupę krem. Zupa krem z kapusty kiszonej to elegancka wersja kapuśniaku - podbije serca i podniebienia najbardziej wymagających gości!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki masła
- 2 cebule
- 600 g ziemniaków
- 600 g kiszonej kapusty
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, sos sojowy
- ewentualnie sok z kapusty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obierz i pokrój w półpasterki, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Odciśnij kiszoną kapustę (do miski i zachowaj płyn), drobno ją pokrój.
- W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż przez około 5 minut, do zeszklenia i leciutkiego zrumienienia. Wrzuć ziemniaki i smaż przez 3 minuty.
- Dodaj bulion i śmietankę, zagotuj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 20-30 minut, do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Następnie dodaj poszatkowaną kapustę i gotuj powoli aż kapusta zacznie się rozpadać.
- Zupę zmiksuj na krem, dopraw sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna, dodaj odciśnięty sok z kapusty.
- Podawaj posypane uprażonymi ziarnami lub płatkami migdałów, choć ja najbardziej lubię wersję z grzankami czosnkowymi.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?