Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa!

Anna Olchowik
Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa!
Autor: Shutterstock Pobudzająca i rozgrzewająca zupa krem z buraków - prawdziwa porcja zdrowia
średni
80 min
4

Buraki najczęściej lądują w barszczu albo w słoikach w formie ćwikły. Warto jednak przygotować z nich coś innego - np. zupę krem. Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę z buraków.

SKŁADNIKI

  • 3 spore buraki
  • mała cebula
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • ząbek czosnku
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki śmietany 12%
  • skórka z pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut. To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.
  • Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj imbir, czosnek.
  • Następnie wlej wodę i włóż buraki, podgrzewaj około 5 minut. Lekko zmiksuj na krem razem z sokiem pomarańczowym.
  • Dodaj sok z limonki i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Podawaj na ciepło z kleksem śmietany i odrobiną startej skórki pomarańczowej.
Anna Olchowik