Zupa krem z buraków z imbirem i sokiem pomarańczowym: pobudza i rozgrzewa!
2021-03-29
średni
80 min
4
Buraki najczęściej lądują w barszczu albo w słoikach w formie ćwikły. Warto jednak przygotować z nich coś innego - np. zupę krem. Dodatek imbiru i soku pomarańczowego sprawia, że zupa krem z buraków zyskuje orzeźwiający smak, a przy tym skutecznie rozgrzewa. Sprawdź nasz przepis na pyszną zupę z buraków.
SKŁADNIKI
- 3 spore buraki
- mała cebula
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- ząbek czosnku
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- łyżka soku z limonki
- łyżka płynnego miodu
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 4 łyżki śmietany 12%
- skórka z pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki, umyte i wysuszone, najlepiej piec owinięte w folię aluminiową w piecu nagrzanym do temperatury 200°C. W zależności od wielkości buraków zajmie to 40-60 minut. To najlepszy sposób, żeby zachować ich piękny kolor i wydobyć wszystko, co najlepsze. W czasie pieczenia cukry zawarte w burakach skarmelizują się i dodadzą niepowtarzalnego smaku zupie.
- Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj imbir, czosnek.
- Następnie wlej wodę i włóż buraki, podgrzewaj około 5 minut. Lekko zmiksuj na krem razem z sokiem pomarańczowym.
- Dodaj sok z limonki i miód. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło z kleksem śmietany i odrobiną startej skórki pomarańczowej.