Zupa krem z brukwi - kaszubski specjał na nowo odkryty
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Polecamy zupę krem z brukwi - kaszubski specjał. Brukiew to warzywo bardzo cenne, ale przez wiele lat niedoceniane, bo kojarzyło się z biedą i czasami historycznych zawieruch, kiedy niewiele ponad brukiew było dostępne do jedzenia. Teraz to potrawa wraca do łask i jest serwowana z dumą w doskonałych restauracjach, nie tylko regionalnych. Zima to sezon na brukiew, gdyż najlepsze walory smakowe można z niej wydobyć, gdy jest lekko przemrożona.
SKŁADNIKI
- 1 kg brukwi
- 2 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 l mleka
- 2 łyżeczki suszu warzywnego
- sól
- pieprz
- rozmaryn suszony pół łyżeczki lub świeży 1 gałązka
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukiew i pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę i wrzucić do garnka z mlekiem, solą, pieprzem, suszem warzywnym i rozmarynem.
- Na patelni podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkim ogniu, żeby nie przypalić. Gdy zmięknie dodać do warzyw i wszystko gotować do miękkości (ok 30 min.).
- Lekko przestudzić, zblendować i podawać z pieczywem albo grzankami, posypane zieleniną, ew. z kleksem śmietany.