Zupa koperkowo-czosnkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa koperkowo-czosnkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa koperkowo-czosnkowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa koperkowo-czosnkowa to propozycja dla tych, którzy lubią intensywne aromaty. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • ½ pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 0,5 pietruszki
  • 1 mały ziemniak
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Czosnek posiekać i zeszklić na maśle w garnku. Zalać to bulionem i gotować 5 min.
  • Po tym czasie dodać warzywa i gotować kolejne 20 min. Przyprawić.
  • Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Zupę zabielić można 1 łyżką śmietany 12%.