Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem: łatwy przepis na pyszną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa klopsikowa z ziemniakami i koperkiem to mój sposób na szybki pełnowartościowy posiłek w środku dnia. Robię ją w 30 minut, a rodzina zjada ją w 5 minut i od razu żąda dolewki! Zawsze dodaję koperek, który wzbogaca smak zupy. Moje klopsiki to 100% czystego mięsa. Dlatego używam do przygotowania mini klopsików bardziej tłustych kawałków. Dzięki czemu klopsiki są miękkie i smaczne.. Jeśli chcecie zrobić klopsiki z chudych gatunków mięsa, to koniecznie dodajcie trochę śmietany. Polecam gorąco tę łatwą zupę ziemniaczaną z klopsikami i koperkiem!
Zobacz również, jak zrobić barszcz biały z klopsikami:
SKŁADNIKI
- 250-300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub z nóżek kurczaka
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 3-4 gałązki kopru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło.
- Do rondla dodać startą marchew i drobno posiekaną cebulę. Smażyć około 3 minut lub do chwili, gdy cebula się zeszkli.
- Dodać ziemniaki i 1,2 l wody. Doprowadzić do wrzenia.
- Następnie gotować na małym ogniu przez 10 minut.
- W międzyczasie przyprawić mięso solą i pieprzem. Do masy dodać 2-3 łyżki wody. Wyrobić na jednorodną masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Klopsiki wkładać porcjami do wrzącej zupy. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut.
- Na koniec dodać koperek.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw