Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to smaczna wariacja na temat tradycyjnej kalafiorowej. Słodkawa nuta batata i kremowa konsystencja nadają jej charakteru. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/3 batata
- ¼ kalafiora
- 1 mała marchewka
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżeczka oliwy
- 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka śmietany 18 proc.
- 1 płaska łyżeczka curry
- po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki
- sól, pieprz
- pestki dyni do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i batata. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
- W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek i warzywa.
- Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
- Pod koniec dodać imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, po czym zalać bulionem.
- Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).