Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Zupa kalafiorowo-batatowa z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to smaczna wariacja na temat tradycyjnej kalafiorowej. Słodkawa nuta batata i kremowa konsystencja nadają jej charakteru. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 250 kcal.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/3 batata
  • ¼ kalafiora
  • 1 mała marchewka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka śmietany 18 proc.
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • pestki dyni do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać i pokroić w kostkę marchewkę i batata. Kalafiora podzielić na małe różyczki.
  • W garnku o grubym dnie zeszklić posiekaną cebulę, dodać zgnieciony czosnek i warzywa.
  • Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
  • Pod koniec dodać imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażać jeszcze przez minutę, po czym zalać bulionem.
  • Gotować ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.
  • Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Przed podaniem posypać pestkami dyni (można je podprażyć na suchej patelni).