Zupa jarzynowa ze świeżymi grzybami - jesienne smaki na jesienną pogodę

Zupa jarzynowa z grzybami
Autor: Shutterstock Zupa jarzynowa z grzybami udekorowana listkami szałwii.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa jarzynowa ze świeżymi grzybami to dla mnie smak początku jesieni. Pierwsze podgrzybki i prawdziwki pojawiły się już w lasach, więc koszyki w dłoń i ruszamy na łowy. Nawet jeśli nie będą zbyt obfite, to na pewno wystarczą na pyszną zupę z jarzyn, którą urozmaicimy delikatnym grzybowym posmakiem.

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 1 nieduża cebula
  • kilka leśnych grzybów
  • 5 ziemniaków
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 szklanka soku z pomidorów
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła lub oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w krążki. Selera obrać, pokroić w kostkę, pora umyć, białą część posiekać.
  • Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić  - kapelusze na pół lub ba 4 części, ogonki w krążki.
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić wraz z porem na maśle w sporym rondlu lub szerokim garnku.
  • Po chwili dodać marchew pietruszkę i selera, smażyć 2-3 minuty. Wlać do garnka 4-5 szklanek wody.
  • Do zupy dodać grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania wlać do zupy sok pomidorowy, ewentualnie przyprawić do smaku, zdjąć z ognia, dodać natkę.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej