Zupa jarzynowa ze świeżymi grzybami - jesienne smaki na jesienną pogodę
2021-08-27
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa jarzynowa ze świeżymi grzybami to dla mnie smak początku jesieni. Pierwsze podgrzybki i prawdziwki pojawiły się już w lasach, więc koszyki w dłoń i ruszamy na łowy. Nawet jeśli nie będą zbyt obfite, to na pewno wystarczą na pyszną zupę z jarzyn, którą urozmaicimy delikatnym grzybowym posmakiem.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek młodej włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por)
- 1 nieduża cebula
- kilka leśnych grzybów
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 szklanka soku z pomidorów
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła lub oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w krążki. Selera obrać, pokroić w kostkę, pora umyć, białą część posiekać.
- Grzyby dokładnie oczyścić, obrać i pokroić - kapelusze na pół lub ba 4 części, ogonki w krążki.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić wraz z porem na maśle w sporym rondlu lub szerokim garnku.
- Po chwili dodać marchew pietruszkę i selera, smażyć 2-3 minuty. Wlać do garnka 4-5 szklanek wody.
- Do zupy dodać grzyby i pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania wlać do zupy sok pomidorowy, ewentualnie przyprawić do smaku, zdjąć z ognia, dodać natkę.
Borowik szlachetny. Dlaczego warto jeść prawdziwka?