Zupa gołąbkowa: przepis na zupę z kapustą, mięsem i ryżem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa gołąbkowa zawiera w sobie wszystko to, co najlepsze w gołąbkach: kapustę, mielone mięso wieprzowe, ryż i pomidory. Taki kapuśniak z pomidorami będzie smakował wszystkim domownikom. Zupa gołąbkowa to energetyczne danie jednogarnkowe doskonałe na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1/2 główki dużej kapusty włoskiej,
- 1 cebula,
- 500g mięsa mielonego,
- 100g ryżu,
- 1 marchewka,
- 1 por,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 3l wody,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka pieprzu,
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki,
- 1/2 łyżeczka majeranku,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy mięso i je podsmażamy.
- Kapustę kroimy w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Białą część pora kroimy w półplasterki. Warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz w ziarnach i zagotowujemy.
- Wówczas dodajemy mięso i kapustę. Całość gotujemy około 20-25 minut.
- Po 5-10 minutach dodajemy surowy ryż (w zależności od czasu gotowania podanego na opakowaniu).
- Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w 1-2 łyżkach wywaru z zupy.
- Do zupy można dodać kilka łyżek kwaśnej śmietany.
- Zupę podajemy ze świeżym pieczywem.