Zupa dyniowo-pomidorowa - aromatyczny jesienny krem na rozgrzewkę

Zupa dyniowo-pomidorowa
Autor: Shutterstock Zupa dyniowo-pomidorowa udekorowana kleksem śmietany i ziarnami czarnuszki.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa dyniowo-pomidorowa króluje u nas we wrześniu. Dzięki dodatkowi pomidorów krem nabiera intensywniejszego smaku, którego nie ma konieczności już podkręcać, jak w przypadku zupy dyniowej, imbirem czy curry. Ziarna czarnuszki dodają zupie świeżości, ale nie są konieczne. Można je pominąć lub zastąpić innymi ziarnami lub siekanymi orzechami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki śmietany 30 %
  • ziarna czarnuszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyść z pestek i włókien, pokrój w plastry o grubości 2 cm. Pomidory  sparz, obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  • Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż na niej dynię, pomidory, czosnek i cebulę. Wierzch warzyw skrop oliwią. Blaszkę przykryj folią aluminiową.
  • Warzyw wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz ok 45 min. Miękkie warzywa wyjąć z piekarnika, przestudzić i zblendować.
  • Garnek z musem warzywnym postawić na niewielkim gazie i cały czas mieszając dolewać do niego bulion, podgrzewacz ok 10 min, a na koniec dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
  • Zupe podawac posypaną ziarenkami czarnuszki, pestkami dyni lub posiekanym szczypiorkiem, świetnie smakuje również z czosnkowymi grzankami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej