Zupa dyniowo-pomidorowa - aromatyczny jesienny krem na rozgrzewkę
2021-10-25
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa dyniowo-pomidorowa króluje u nas we wrześniu. Dzięki dodatkowi pomidorów krem nabiera intensywniejszego smaku, którego nie ma konieczności już podkręcać, jak w przypadku zupy dyniowej, imbirem czy curry. Ziarna czarnuszki dodają zupie świeżości, ale nie są konieczne. Można je pominąć lub zastąpić innymi ziarnami lub siekanymi orzechami.
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 kg pomidorów
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki śmietany 30 %
- ziarna czarnuszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyść z pestek i włókien, pokrój w plastry o grubości 2 cm. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grube plastry. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Dno formy do pieczenia posmaruj oliwą, ułóż na niej dynię, pomidory, czosnek i cebulę. Wierzch warzyw skrop oliwią. Blaszkę przykryj folią aluminiową.
- Warzyw wstaw do nagrzanego do 190 st. C piekarnika i piecz ok 45 min. Miękkie warzywa wyjąć z piekarnika, przestudzić i zblendować.
- Garnek z musem warzywnym postawić na niewielkim gazie i cały czas mieszając dolewać do niego bulion, podgrzewacz ok 10 min, a na koniec dodać śmietanę i przyprawić do smaku.
- Zupe podawac posypaną ziarenkami czarnuszki, pestkami dyni lub posiekanym szczypiorkiem, świetnie smakuje również z czosnkowymi grzankami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!