Zupa dyniowa z kurkami: dziecinnie łatwa, obłędnie pyszna
2021-09-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa dyniowa ze smażonymi kurkami wygląda bardzo elegancko. Jednak to przede wszystkim smaczna i kojąca zupa. Jej kremowa konsystencja doskonale współgra ze zwięzłymi grzybami usmażonymi prawie na chrupko. Najpyszniejsze skojarzenie jesieni!
SKŁADNIKI
- 250 g kurek, grzybów leśnych z rodzaju Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
- 1 kg dyni piżmowej lub hokkaido
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
- sól i pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokroić w kostkę. Dyni piżmowej nie trzeba obierać.
- Marchew zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić. Trzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła.
- Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć cebulę oraz startą marchew. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać czosnek oraz pokrojoną dynię. Zamieszać, podsmażać przez kilka minut.
- Nalestępnie zalać bulionem. Gotować przez 10 minut lub do chwili, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksować zupę na krem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy oraz masła. Dodać oczyszczone kurki. Smażyć do zrumienienia. Pod koniec smażenia dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany.
- Zupę podawać w filiżankach. Z dodatkiem smażonych kruek. Posypaną natką pietruszki.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?