Zupa buraczana z fetą - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Pyszna i niezwykle aromatyczna zupa buraczana z fetą. To danie, na które przepis przygotowała dla nas Poradnia Dietetyczna Dietosfera. Z podanych proporcji otrzymujemy zbilansowane odżywczo danie mające 180 kcal.
SKŁADNIKI
- ½ cebuli
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 burak
- 20 g sera feta
- średni ziemniak
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić drobno i poddusić w garnku na oliwie, na wolnym ogniu.
- Dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki i ziemniak, liść laurowy, tymianek i bulion.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liść laurowy i zblendować zupę na krem.
- Dodać sok z cytryny, szczyptę gałki muszkatołowej oraz sól i pieprz do smaku. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą.