Zupa brukselkowa - oryginalna i pożywna
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zimą gotowanie coraz to innej zupy stanowi pewne wyzwanie - liczba świeżych i zdrowych, a przede wszystkim zdrowych warzyw jest mniejsza niż latem. Warto sięgnąć więc po typowe zimowe warzywa - np. takie jak brukselka i wykorzystać je inaczej niż zawsze. Robiąc na przykład zupę brukselkową!
SKŁADNIKI
- 1/2 l bulionu mięsnego
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 kg brukselki
- 2 żółtka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- bagietka na grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać. Wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku i gotować 20 minut.
- Warzywa wyjąć i zmiksować, zalać bulionem. Zagotować, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Żółtka roztrzepać ze śmietaną, połączyć z zupą (ale już nie gotować).
- Bagietkę pokroić w kromki, potem w kostkę i zrumienić na suchej patelni.
- Rozlać zupę do miseczek lub talerzy i posypać grzankami.