Zupa berdyczowska - korzenna, treściwa, pyszna

Zupa berdyczowska
Autor: Shutterstock Zupa berdyczowska to smak to sycący posiłek, który koi zmysły.
łatwy
50 min
6

Dieta bezglutenowa

Zupa berdyczowska to rodzaj gulaszowej na bazie wołowiny z nieco niecodziennymi dodatkami - miodem, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Gęsta, aksamitna i pachnąca zupa koi zmysły, pociesza dusze i rozgrzewa ciało.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 6 ziemniaków
  • 2 nieduże cebuli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 główka czosnku
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 3 łyżka miodu
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować wywar.
  • Mięso pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oleju, aby się zrumieniło i obsmażyło ze wszystkich stron.
  • Do mięsa dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę.
  • Przyprawić pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić na małym ogniu ok 1,5 godz.
  • W razie potrzeby podlewać mięso niedużą ilością wywaru z warzyw.
  • Do miękkiej już wołowiny wlać wywar, dodać miód, rodzynki, cynamon i imbir, posolić do smaku.
  • Gotować jeszcze na bardzo małym ogniu około pół godziny.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?

Galeria: 10 pomysłów na rozgrzewająca zupę

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej