Zupa berdyczowska - korzenna, treściwa, pyszna
2022-02-03
łatwy
50 min
6
Dieta bezglutenowa
Zupa berdyczowska to rodzaj gulaszowej na bazie wołowiny z nieco niecodziennymi dodatkami - miodem, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Gęsta, aksamitna i pachnąca zupa koi zmysły, pociesza dusze i rozgrzewa ciało.
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 6 ziemniaków
- 2 nieduże cebuli
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 główka czosnku
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 3 łyżka miodu
- 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zalać wodą i ugotować wywar.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę, podsmażyć na oleju, aby się zrumieniło i obsmażyło ze wszystkich stron.
- Do mięsa dodać posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę.
- Przyprawić pieprzem, majerankiem, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić na małym ogniu ok 1,5 godz.
- W razie potrzeby podlewać mięso niedużą ilością wywaru z warzyw.
- Do miękkiej już wołowiny wlać wywar, dodać miód, rodzynki, cynamon i imbir, posolić do smaku.
- Gotować jeszcze na bardzo małym ogniu około pół godziny.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?