Bośniacka begova corba - zupa bałkańska z kurczakiem i warzywami

Zupa bałkańska
Autor: Shutterstock Zupa bałkańska podana z pieczywem
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Bejowie byli gubernatorami prowincji w okresie, gdy Bośnia była pod panowaniem Imperium Osmańskiego. Ponieważ byli rodziną królewską, ich menu było bogate. Ta gęsta zupa z dodatkiem pieczywa i surówki może stanowić główny posiłek. Dzisiejsza współczesna wersja jest idealna na rozgrzewkę w chłodne, deszczowe popołudnie. 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z kurczak (piersi, mięso z udek, bez kości)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • 1 szklanka mrożonej okry
  • 3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, obraną marchewkę przekrój na pół, cebulę podziel na połowy, selera pokrój na spore kawałki
  • Rozgrzej olej w sporym garnku, dodaj kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, zamieszaj i zalej wodą.
  • Dodaj liść laurowy, połowę natki i czosnek, gdy zacznie wrzeć przykryj i gotuj na małym ogniu ok 60 min.
  • Po tym czasie przecedź wywar, odłóż mięso i marchewkę, a resztę warzyw zblenduj. Kurczaka pokrój lub poszarp na kawałki, marchewkę pokrój w plasterki.
  • Dodaj mięso , marchewkę i zblendowane warzywa ponownie do wywaru, włóż okrę, przypraw sola i pieprzem.
  • Gotuj jeszcze ok 15 minut, aż okra będzie miękka, zapraw śmietaną. Podawaj posypaną posiekaną natką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej