Bośniacka begova corba - zupa bałkańska z kurczakiem i warzywami
2021-10-19
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Bejowie byli gubernatorami prowincji w okresie, gdy Bośnia była pod panowaniem Imperium Osmańskiego. Ponieważ byli rodziną królewską, ich menu było bogate. Ta gęsta zupa z dodatkiem pieczywa i surówki może stanowić główny posiłek. Dzisiejsza współczesna wersja jest idealna na rozgrzewkę w chłodne, deszczowe popołudnie.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z kurczak (piersi, mięso z udek, bez kości)
- 2 łyżki oleju
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
- 1 szklanka mrożonej okry
- 3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, obraną marchewkę przekrój na pół, cebulę podziel na połowy, selera pokrój na spore kawałki
- Rozgrzej olej w sporym garnku, dodaj kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj obrane i pokrojone warzywa, zamieszaj i zalej wodą.
- Dodaj liść laurowy, połowę natki i czosnek, gdy zacznie wrzeć przykryj i gotuj na małym ogniu ok 60 min.
- Po tym czasie przecedź wywar, odłóż mięso i marchewkę, a resztę warzyw zblenduj. Kurczaka pokrój lub poszarp na kawałki, marchewkę pokrój w plasterki.
- Dodaj mięso , marchewkę i zblendowane warzywa ponownie do wywaru, włóż okrę, przypraw sola i pieprzem.
- Gotuj jeszcze ok 15 minut, aż okra będzie miękka, zapraw śmietaną. Podawaj posypaną posiekaną natką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne