Bałkańska zupa Magdy Gessler - przepis na ożywczą zupę z klopsikami i jogurtem

Zupa bałkańska
Autor: Shutterstock Zupa bałkańska to znakomita kompozycja restauratorki Magdy Gessler.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa bałkańska wg Magdy Gessler to bogactwo dobrej jakości składników i aromatycznych przypraw oraz pełnia bałkańskiego smaku. Świeża jagnięcina, grillowane warzywa i niezwykle treściwy sos łączą się w cudną zupę, która ożywia, odżywia i dodaje energii i wigoru. To znakomity przepis na smaczne rodzinne spotkanie przy stole.

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • 2 pory
  • 1/2 sporego selera
  • 2 cebule
  • 2 papryki (biała i zielona)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • świeży tymianek
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 opakowanie śmietany 36 %
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki, cebulę i połowę czosnku ułożyć na blaszce, delikatnie posolić i podpiec w piekarniku lub na grillu, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
  • Do dużego garnka włożyć połowę mięsa, pory i selera, zalać wodą, a następnie dodać podpieczone warzywa, łodygi selera naciowego i liście laurowe oraz tymianek. Gotować bulion na małym ogniu.
  • Resztę mięsa zmielić dwukrotnie, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, nieco zimnej wody, sól i pieprz. Następnie dodać ryż i wymieszać masę. Uformować niewielkie pulpety.
  • Przecedzić wywar, odlać 1-2 szklanki do mniejszego garnka i ugotować w nim pulpety.
  • Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkami i sokiem z cytryny, sosem zaprawić resztę wywaru.
  • Do wywaru dodać pulpety wraz z bulionem, wymieszać, przyprawić suszonym majerankiem i świeżym tymiankiem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell

Magda Gessler w swoich programach bardzo chętnie korzysta z możliwości i bogactwa kuchni bałkańskiej. Dzięki temu powoli do naszych łask wraca jagnięcina i baranina, niezwykle smaczne mięso, które na lata niemal zniknęło z kuchni polskiej. W proponowanej zupie restauratorka łączy smaczne i delikatne mięso z aromatem grillowanych warzyw śródziemnomorskich przypraw oraz przyjemnym kwaskowo maślanym smakiem jogurtu.

Galeria: Magda Gessler - najlepsze przepisy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej