Bałkańska zupa Magdy Gessler - przepis na ożywczą zupę z klopsikami i jogurtem
Dieta bezglutenowa
Zupa bałkańska wg Magdy Gessler to bogactwo dobrej jakości składników i aromatycznych przypraw oraz pełnia bałkańskiego smaku. Świeża jagnięcina, grillowane warzywa i niezwykle treściwy sos łączą się w cudną zupę, która ożywia, odżywia i dodaje energii i wigoru. To znakomity przepis na smaczne rodzinne spotkanie przy stole.
SKŁADNIKI
- 1 kg łopatki jagnięcej
- 2 pory
- 1/2 sporego selera
- 2 cebule
- 2 papryki (biała i zielona)
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- świeży tymianek
- 2-3 liście laurowe
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 opakowanie śmietany 36 %
- 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
- 4 żółtka
- 1 łyżka sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Papryki, cebulę i połowę czosnku ułożyć na blaszce, delikatnie posolić i podpiec w piekarniku lub na grillu, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
- Do dużego garnka włożyć połowę mięsa, pory i selera, zalać wodą, a następnie dodać podpieczone warzywa, łodygi selera naciowego i liście laurowe oraz tymianek. Gotować bulion na małym ogniu.
- Resztę mięsa zmielić dwukrotnie, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, nieco zimnej wody, sól i pieprz. Następnie dodać ryż i wymieszać masę. Uformować niewielkie pulpety.
- Przecedzić wywar, odlać 1-2 szklanki do mniejszego garnka i ugotować w nim pulpety.
- Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkami i sokiem z cytryny, sosem zaprawić resztę wywaru.
- Do wywaru dodać pulpety wraz z bulionem, wymieszać, przyprawić suszonym majerankiem i świeżym tymiankiem.
Magda Gessler w swoich programach bardzo chętnie korzysta z możliwości i bogactwa kuchni bałkańskiej. Dzięki temu powoli do naszych łask wraca jagnięcina i baranina, niezwykle smaczne mięso, które na lata niemal zniknęło z kuchni polskiej. W proponowanej zupie restauratorka łączy smaczne i delikatne mięso z aromatem grillowanych warzyw śródziemnomorskich przypraw oraz przyjemnym kwaskowo maślanym smakiem jogurtu.