Zupa bałkańska: przepis Magdy Gessler na ożywczą zupę z klopsikami

Bałkańska zupa wg Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Bałkańska zupa wg Magdy Gessler podana z jagnięcymi klopsikami
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa bałkańska wg Magdy Gessler to bogactwo dobrej jakości składników i aromatycznych przyprawo raz pełnia bałkańskiego smaku. Jagnięcina, grillowane warzywa i niezwykle treściwy sos łącza się w cudną zupę, która ożywia, odżywia i dodaje energii i wigoru.

Składniki

1 kg łopatki jagnięcej

2 pory

1/2 sporego selera

2 cebule

2 papryki (biała i zielona)

4-5 ząbków czosnku

2 łodygi selera naciowego

świeży tymianek

2-3 liście laurowe

1 szklanka ugotowanego ryżu

1 opakowanie śmietany 36 %

2 łyżki jogurtu bałkańskiego

4 żółtka

1 łyżka sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Papryki, cebulę i połowę czosnku ułożyć na blaszce, delikatnie posolić i podpiec w piekarniku lub na grillu, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.

Do dużego garnka włożyć połowę mięsa, pory i selera, zalać wodą, a następnie dodać podpieczone warzywa, łodygi selera naciowego i liście laurowe oraz tymianek. Gotować bulion na małym ogniu.

Resztę mięsa zmielić dwukrotnie, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, nieco zimnej wody, sól i pieprz. Następnie dodać ryż i wymieszać masę. Uformować niewielkie pulpety.

Przecedzić wywar, odlać 1-2 szklanki do mniejszego garnka i ugotować w nim pulpety.

Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkami i sokiem z cytryny, sosem zaprawić resztę wywaru.

Do wywaru dodać pulpety wraz z bulionem, wymieszać, przyprawić suszonym majerankiem i świeżym tymiankiem.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej