Bałkańska zupa Magdy Gessler - przepis na ożywczą zupę z klopsikami i jogurtem

Zupa bałkańska
Autor: Shutterstock Zupa bałkańska to znakomita kompozycja restauratorki Magdy Gessler.
łatwy
50 min
4

Dieta bezglutenowa

Zupa bałkańska wg Magdy Gessler to bogactwo dobrej jakości składników i aromatycznych przypraw oraz pełnia bałkańskiego smaku. Świeża jagnięcina, grillowane warzywa i niezwykle treściwy sos łączą się w cudną zupę, która ożywia, odżywia i dodaje energii i wigoru. To znakomity przepis na smaczne rodzinne spotkanie przy stole.

Magda Gessler w swoich programach bardzo chętnie korzysta z możliwości i bogactwa kuchni bałkańskiej. Dzięki temu powoli do naszych łask wraca jagnięcina i baranina, niezwykle smaczne mięso, które na lata niemal zniknęło z kuchni polskiej. W proponowanej zupie restauratorka łączy smaczne i delikatne mięso z aromatem grillowanych warzyw śródziemnomorskich przypraw oraz przyjemnym kwaskowo maślanym smakiem jogurtu.

Czym zastąpić jagnięcinę?

Do przygotowania tej zupy nie trzeba używać najdroższych kawałków jagnięciny, wystarczy znacznie tańsza od udźca łopatka. Jeśli jednak nie macie dostępu do jagnięciny, możecie zastąpić ją mięsem z indyka, kurczaka lub chudą wieprzowiną. Wołowina może być zbyt sucha i zbyt wyrazista w smaku.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię z najlepszymi przepisami Magdy Gessler, które da was zapisaliśmy

SKŁADNIKI

  • 1 kg łopatki jagnięcej
  • 2 pory
  • 1/2 sporego selera
  • 2 cebule
  • 2 papryki (biała i zielona)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • świeży tymianek
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 opakowanie śmietany 36 %
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki, cebulę i połowę czosnku ułożyć na blaszce, delikatnie posolić i podpiec w piekarniku lub na grillu, aby wydobyć z nich maksimum aromatu.
  • Do dużego garnka włożyć połowę mięsa, pory i selera, zalać wodą, a następnie dodać podpieczone warzywa, łodygi selera naciowego i liście laurowe oraz tymianek. Gotować bulion na małym ogniu.
  • Resztę mięsa zmielić dwukrotnie, dodać przeciśnięty przez praskę pozostały czosnek, nieco zimnej wody, sól i pieprz. Następnie dodać ryż i wymieszać masę. Uformować niewielkie pulpety.
  • Przecedzić wywar, odlać 1-2 szklanki do mniejszego garnka i ugotować w nim pulpety.
  • Śmietanę wymieszać z jogurtem naturalnym, żółtkami i sokiem z cytryny, sosem zaprawić resztę wywaru.
  • Do wywaru dodać pulpety wraz z bulionem, wymieszać, przyprawić suszonym majerankiem i świeżym tymiankiem.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej