Jagnięcina, baranina: czy jest zdrowa? Jakie ma właściwości?

2016-07-26 16:26

Baranina i jagnięcina wyróżniają się cennymi wartościami odżywczymi. Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz związki antyutleniające. Jakie jeszcze prozdrowotne substancje zawiera mięso baranie i jagnięce? Czy spożywanie jagnięciny w dużych ilościach jest zdrowe? Dowiesz się z naszego poradnika.

jagniecina-baranina-czy-jest-zdrowa-jakie-ma-wlasciwosci-odzywcze.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Jagnięcinę i baraninę można smażyć, piec i grillować

Baranina i jagnięcina to jedne z najzdrowszych mięs dostępnych na rynku. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, jednocześnie posiadając mało niekorzystnych kwasów nasyconych. W mięsie tym występuje w dużych ilościach kwas linolowy, mający doskonałe właściwości hamujące procesy powstawania nowotworów.

Baranina i jagnięcina bogata jest również w zbawienne dla organizmu kwasy orotowe. Związki te poprawiają funkcjonowanie wątroby oraz spowalniają procesy starzenia. Powstrzymują także namnażania się komórek nowotworowych. Najbardziej wartościowe kwasy orotowe powstają w żwaczach (część żołądka przeżuwaczy) owiec odżywianych jedynie sianem i paszami zielonymi bez zawartości sztucznych hormonów.

Właściwości odżywcze jagnięciny

Jagnięcina zawiera tyle tłuszczu co mięso wołowe i wieprzowe. Zawartość tłuszczu, a w nim nasyconych kwasów tłuszczowych, w mięsie jagnięcym różni się bardzo w zależności od części tuszy, wieku zwierzęcia, a także sposobu hodowli. Jak każde mięso czerwone, tłustą część tuszy jagnięcej powinno się spożywać w umiarkowanych ilościach. Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu, co z kolei zwiększa zagrożenie miażdżycą i choroba wieńcową. Najwyższej jakości mięso młodych jagniąt cechuje się delikatnością włókien mięsnych o brązowo-różowym zabarwieniu oraz białym tłuszczem. Najchudsza część tuszy to udziec, a najbardziej tłusta – łopatka.

Mięso jagnięce zawiera dużą ilość białka i jest bogate w większość witamin z grupy B potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego. Jest także dobrym źródłem cynku i żelaza. Zawiera duże ilości kwasu linolowego mającego właściwości antyutleniające.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE