Znakomita zupa gulaszowa z dorszem

2021-03-29
Zupa gulaszowa z dorszem
Autor: Archiwum Zupa gulaszowa z dorszem inspirowana kuchnią bułgarską.
łatwy
40 min
4

Zupa gulaszowa z dorszem jest pożywna i aromatyczna. Warto dodać do niej sporo świeżej zieleniny. Smakuje wtedy jeszcze lepiej, a przy okazji jest jeszcze zdrowsza.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 szklanki bulionu
  • 0,5 kg mięsa z dorsza
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki natki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę pokrój na nieduże kawałki, skrop cytryną, posól i popieprz. Odstaw.
  • Cebulę obierz, posiekaj i uduś na tłuszczu w sporym garnku. Po chwili dodaj przeciśnięty czosnek, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory. Warzywa zalej bulionem i gotuj ok 15 min na niedużym ogniu.
  • Gdy ziemniaki będą na wpół miękkie doda do zupy paprykę w proszki, drobno posiekaną natkę i śmietanę. Wymieszaj i włóż do zupy kawałki ryby. Gotuj jeszcze 10 min pod przykryciem.