Zielona zupa z cukinii i rukwi wodnej - nieoczywiste połączenie, znakomity smak

Zupa z  cukinii i rukwi
Autor: Shutteratock Zupa z cukinii i rukwi to znakomicie wyważona smakowo kompozycja.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa skomponowana z kontrastów - delikatna w smaku cukinia połączona z pieprzowym aromatem rukwi. To ma sens i oczywiście smak. I to jaki! Jeśli znudziły ci się popularne połączenia ta zupa cię zachwyci - nieoczywistością składników, smakiem i prostotą wykonania.

SKŁADNIKI

  • 1 kg cukinii
  • 1 duży pęczek rukwi
  • 2 cebule
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Smażyć na małym ogniu, aby nie przypalić cebuli.
  • Gdy cebula zrobi się miękka i przezroczysta wlać do niej bulion, przykryć i zagotować.
  • Cebulę umyć i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować 15 minut.
  • Rukiew umyć i drobno posiekać, dodać do zupy, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.
  • Do zupy dodać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić ją sola i pieprzem i zmiksować.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej