Zielona zupa z cukinii i rukwi wodnej - nieoczywiste połączenie, znakomity smak
2022-05-05
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa skomponowana z kontrastów - delikatna w smaku cukinia połączona z pieprzowym aromatem rukwi. To ma sens i oczywiście smak. I to jaki! Jeśli znudziły ci się popularne połączenia ta zupa cię zachwyci - nieoczywistością składników, smakiem i prostotą wykonania.
SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 1 duży pęczek rukwi
- 2 cebule
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 1 cytryna
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na rozpuszczonym maśle. Smażyć na małym ogniu, aby nie przypalić cebuli.
- Gdy cebula zrobi się miękka i przezroczysta wlać do niej bulion, przykryć i zagotować.
- Cebulę umyć i pokroić w plastry, wrzucić do wrzącego bulionu. Gotować 15 minut.
- Rukiew umyć i drobno posiekać, dodać do zupy, wymieszać. Garnek zdjąć z ognia.
- Do zupy dodać sok wyciśnięty z cytryny, przyprawić ją sola i pieprzem i zmiksować.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?