Zamień suplementy na zupę czosnkową z tym serkiem. Jest pyszna i chroni przed przeziębieniem
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Czy dietą można zabezpieczyć się przed przeziębieniem? Oczywiście, że można. Najlepszym sposobem, aby zbudować tak ważną jesienią i zimą odporność, jest zdrowy sposób odżywiania. Idealnym daniem jest pyszna zupa czosnkowa, które smak podkręca włoski serek. Działa jak antybiotyk i pozytywnie wpływa na zdrowie. Jak zrobić dobrą zupę czosnkową? Poznajcie prosty przepis z serkiem mascarpone.
Czy zupa czosnkowa jest zdrowa?
Pyszna i aromatyczna zupa czosnkowa to naturalny suplement diety, który wspiera odporność. Czosnek od setek lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej. Wykazuje działanie podobne do antybiotyków, zwalcza bakterie, wirusy i wolne rodniki. Dodatkowo chroni komórki i opóźnia starzenie się organizmu. Ma korzystny wpływ na pracę sera, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Właśnie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości czosnek został głównym bohaterem tego przepisu. Zupa czosnkowa ugotowana według tej receptury to naturalny zastrzyk zdrowia.
Czy serek mascarpone nadaje się do zupy?
Włoski serek mascarpone produkuje się ze śmietanki mleka krowiego. Ma kremową i gęstą konsystencję. Zwykle wykorzystuje się go do przygotowania pysznych deserów i kremów, ale jest też dobrym dodatkiem do zup. Nadaje im przyjemnego smaku, zagęszcza i sprawia, że zupy są kremowe i bardziej sycące. Świetnie sprawdza się w zupie czosnkowej, na którą przepis znajdziecie poniżej.
Jak zrobić zupę czosnkową z serkiem mascarpone?
Przepis na pyszną rozgrzewającą zupę czosnkową jest prosty i szybki. W sumie czas przygotowania nie powinien przekroczyć pół godziny. Lista składników obejmuje niedrogie składniki, które są łatwo dostępne przez cały rok. Jednak zupa czosnkowa wzbogacona serkiem mascarpone najlepiej smakuje na jesieni i w zimie. Jest sycąca i rozgrzewająca, a dzięki odpowiednio dobranym składnikom pomaga uchronić się przez infekcjami i zbudować odporność.
Jak ugotować dobrą zupę czosnkową z włoskim serkiem mascarpone? Przepis to tylko parę banalnie łatwych kroków.
- 1. krok – podsmażenie cebuli
- 2. krok – wlanie bulionu i dodanie ziemniaków
- 3. krok – dodanie serka mascarpone i doprawienie zupy
- 4. krok – zmiksowanie zupy czosnkowej na gładki krem
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 kg ziemniaków
- 250 g serka mascarpone
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta kminku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę z oliwek z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Wlać bulion i przełożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut.
- Do garnka włożyć obrany i posiekany czosnek. Gotować 10 minut.
- Zupę doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i kminkiem. Dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, aż połączy się z pozostałymi składnikami.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad w chłodne dni z dodatkiem grzanek lub chleba.