Zalewajka na maślance z tłuczonymi ziemniakami i boczkiem

Zalewajka na maślance
Autor: Shutterstock Zalewajka na maślance podana z puree ziemniaczanym.
łatwy
30 min
8

Zalewajka na maślance to zupa łatwa w przygotowaniu, tania i pyszna. Lubimy ją jadać zwłaszcza latem, choć to zupa na ciepło dobra na każdą porę roku.

SKŁADNIKI

  • Na zupę:
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 1 l maślanki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • mielony kminek lub majeranek
  • sól i pieprz
  • Na puree:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 200 g boczku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę obrać, zalać zimną wodą. Dodać obraną i opieczoną nad ogniem cebulę, ugotować wywar. Wywar przyprawić solą i pieprzem.
  • Czosnek obrać i pokroić, przecisnąć przez praskę, razem z kminkiem dodać do maślanki.
  • Maślankę wlać do bulionu, zagotować i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  • Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
  • Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodać posiekaną drobno cebulę.
  • Podsmażać aż cebula się ładnie zrumieni, ale nie przypalić jej.
  • Cebule z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać i utłuc.
  • Zupę podawać z puree ziemniaczanym, można posypać zieleniną.
Zupa krem z białych warzyw
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej