Zalewajka na maślance z tłuczonymi ziemniakami i boczkiem
2021-07-12
łatwy
30 min
8
Zalewajka na maślance to zupa łatwa w przygotowaniu, tania i pyszna. Lubimy ją jadać zwłaszcza latem, choć to zupa na ciepło dobra na każdą porę roku.
SKŁADNIKI
- Na zupę:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula
- 1 l maślanki
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- mielony kminek lub majeranek
- sól i pieprz
- Na puree:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 200 g boczku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę obrać, zalać zimną wodą. Dodać obraną i opieczoną nad ogniem cebulę, ugotować wywar. Wywar przyprawić solą i pieprzem.
- Czosnek obrać i pokroić, przecisnąć przez praskę, razem z kminkiem dodać do maślanki.
- Maślankę wlać do bulionu, zagotować i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
- Ziemniaki obrać i ugotować, przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, gdy wytopi się tłuszcz dodać posiekaną drobno cebulę.
- Podsmażać aż cebula się ładnie zrumieni, ale nie przypalić jej.
- Cebule z boczkiem dodać do ziemniaków i dokładnie wymieszać i utłuc.
- Zupę podawać z puree ziemniaczanym, można posypać zieleniną.
Zupa krem z białych warzyw