Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami: najprostsza, tradycyjna zupa!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ten sposób przygotowania zupy zacierkowej jest mało absorbujący, a jego prostota polega na sposobie podania. Polecamy zacierkową przygotowaną w taki sposób - kapusta nie traci w niej większości witamin i zalet kiszonek.
SKŁADNIKI
- 1 l wody
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 20 dag wędzonego boczku
- sól, pieprz
- Składniki na zacierki:
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.
- Kapustę lekko odcisnąć, pokroić.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, żeby się zrumienił.
- Z podanych składników na zacierki zagnieść ciasto, skubać małe kluseczki i wrzucić na lekko osolony wrzątek.
- Gdy wypłyną na wierzch, doprawić pieprzem i zestawić z ognia.
- Z ziemniaków odlać wodę i ułożyć je na głębokich talerzach w krąg, by powstały gniazda. W środku ułożyć kapustę, zalać zacierkami, dodać skwarki.