Zacierkowa z kapustą kiszoną i skwarkami: najprostsza, tradycyjna zupa!
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Ten sposób przygotowania zupy zacierkowej jest mało absorbujący, a jego prostota polega na sposobie podania. Polecamy zacierkową przygotowaną w taki sposób - kapusta nie traci w niej większości witamin i zalet kiszonek.
SKŁADNIKI
- 1 l wody
 - 1/2 kg ziemniaków
 - 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką
 - 20 dag wędzonego boczku
 - sól, pieprz
 - Składniki na zacierki:
 - 1 jajko
 - 5 łyżek mąki
 - szczypta soli
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.
 - Kapustę lekko odcisnąć, pokroić.
 - Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, żeby się zrumienił.
 - Z podanych składników na zacierki zagnieść ciasto, skubać małe kluseczki i wrzucić na lekko osolony wrzątek.
 - Gdy wypłyną na wierzch, doprawić pieprzem i zestawić z ognia.
 - Z ziemniaków odlać wodę i ułożyć je na głębokich talerzach w krąg, by powstały gniazda. W środku ułożyć kapustę, zalać zacierkami, dodać skwarki.