Wyśmienita zupa krem z pomidorów z kiełbasą i lanymi kluseczkami
2021-03-29

średni
30 min
4
Zupa krem z pomidorów z kiełbasą wzbogacona o lane kluseczki to wyśmienite danie obiadowe. Można ją podać na codzienny posiłek lub na elegancki obiad w filiżankach. Lekka, pożywna i przepyszna zupa krem z pomidorów i papryki rozkocha w sobie każdego smakosza.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 150 g cebuli
- 200 g papryki czerwonej
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 60 g koncentratu pomidorowego
- 2 jajka
- 20 g mąki
- 100 ml śmietany 18%
- 100 g kiełbasy szynkowej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- do smaku: sól, pieprz, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do miękkości, często mieszając.
- Uduszone warzywa zmiksować lub przetrzeć. Dodać bulion i zagotować.
- Jajka wybić, wymieszać z mąką i śmietaną na gładkie ciasto. Ciasto wlewać powoli do wrzącego wywaru, szybko mieszając trzepaczką, zagotować.
- Do zupy dodać kiełbasę pokrojoną w paseczki i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.