Wyrazista zupa ziemniaczano-chrzanowa czyli pomysł na kartoflankę inaczej
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Treściwa kartoflanka podkręcona chrzanem i majerankiem to pomysł na rozgrzewającą, smaczną zupę, idealną na chłodne dni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g boczku wędzonego lub kiełbasy zwyczajnej
- 1 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- 2 cebule
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 200 ml śmietany
- 3 kostki rosołowe
- 3 l wody
- 2 łyżeczki maki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki maki pszennej
- 3 łyżki majeranku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wodę zagotować, dodać do niej kostki rosołowe i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę.
- Gdy ziemniaki zmiękną dodać startą na tarce cebulę oraz chrzan. Zamieszać i chwilę gotować.
- Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni i dodać do zupy i gotować.
- Oba rodzaje mąki wymieszać ze śmietaną i zahartować gorącą zupą. Powoli, cały czas mieszając, wlać do zupy.
- Zupę podawać obficie posypaną majerankiem.