Wiosenna zupa z pokrzywy: przepis na zupę pokrzywową
2023-05-08

łatwy
20 min
4
Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.
Zobacz nasze inne przepisy na lekkie zupy z zielonych listków
SKŁADNIKI
- 3 szklanki młodych listków pokrzywy
- 2 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 listki laurowe
- mielone ziele angielskie
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- sól
- świeżo mielony pieprz
- masło
- śmietana do zabielenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego "pieczenia").
- W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
- Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
- Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
- Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.
Beszamel - Jadalne Chwasty