Wigilijna zupa z karpia - świąteczna potrawa w trendzie "zero waste"

Wigilijna zupa z karpia
Autor: Shutterstock Do przygotowania wywaru na wigilijną zupę z karpia wykorzystuje się głowy i ogony ryby.
łatwy
40 min
4

Zupa ugotowana na wywarze z rybich głów i ogonów jest bardzo esencjonalna i aromatyczna. Zupa z karpia to taki wigilijny "zero wate".

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Głowy, ogony i kręgosłupy ze sprawionych karpi
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 4 brukselki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła2 goździki
  • mielona papryka
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obrać i pokroić, groszek odcedzić, cebule przyrumienić na blaszce.
  • Włożyć do garnka i zalać 6 szklankami wody, gotować przez 60 min.
  • Wywar przecedzić i przyprawić mieloną papryką, gałką muszkatołową, mielonym pieprzem i rozgniecionymi goździkami.
  • Włożyć do niego mięso z karpia i gotować 30 min., po czym zaprawić zasmażką z mąki i masła. Podawać z grzankami.