Wigilijna zupa z karpia - świąteczna potrawa w trendzie "zero waste"
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa ugotowana na wywarze z rybich głów i ogonów jest bardzo esencjonalna i aromatyczna. Zupa z karpia to taki wigilijny "zero wate".
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Głowy, ogony i kręgosłupy ze sprawionych karpi
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 4 brukselki
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła2 goździki
- mielona papryka
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i pokroić, groszek odcedzić, cebule przyrumienić na blaszce.
- Włożyć do garnka i zalać 6 szklankami wody, gotować przez 60 min.
- Wywar przecedzić i przyprawić mieloną papryką, gałką muszkatołową, mielonym pieprzem i rozgniecionymi goździkami.
- Włożyć do niego mięso z karpia i gotować 30 min., po czym zaprawić zasmażką z mąki i masła. Podawać z grzankami.