Zupa grzybowa wigilijna - tradycyjny przepis z dodatkiem suszu owocowego
2022-12-16
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Wigilia to jedyna kolacja w roku, na której podawane są tradycyjne potrawy. Zupa grzybowa wigilijna gotowana z suszonych grzybów to jedna z nich. Jak zrobić tradycyjną zupę grzybową? Oto klasyczny przepis na niesamowicie aromatyczną zupę w staropolskim stylu - z dodatkiem słodkich suszonych owoców i miodu.
SKŁADNIKI
- 100 g suszonych prawdziwków
- 1 średni seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- po 6 suszonych jabłek, gruszek i śliwek
- 2 łyżki oleju
- 1 cytryna
- 1 łyżka miodu
- 2–3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane marchewki i pietruszki pokroić wzdłuż, a selera na ósemki, zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy i suszone owoce, gotować pod przykryciem 15 minut.
- Grzyby zalać wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić i dokładnie umyć. Dodać do gotujących się warzyw, wlać olej, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowiny. W miarę potrzeby uzupełniać wodą.
- Po 30 minutach dodać cieniutko obraną skórkę ze sparzonej cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku. Gotować przynajmniej 15 minut (aż grzyby będą miękkie). Dodać miód i resztę soku z cytryny.
Czy umami nas mami? Co to jest umami?
Chcesz, aby zupa grzybowa była smaczniejsza? Powinna postać parę godzin przed podaniem, aby składniki się "przegryzły". Bezpośrednio przed kolacją wystarczy ją podgrzać.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: