Wigilijna zupa grzybowa - tradycyjny przepis

2019-12-17
Wigilijna zupa grzybowa
Autor: Shutterstock Smak i aromat zupy z leśnych grzybów nie ma sobie równych. 
łatwy
45 min
4

Wigilia to jedyna kolacja w roku, na której podawane są tradycyjne potrawy. Zupa grzybowa gotowana z suszonych grzybów to jedna z nich. Jak zrobić tradycyjną zupę grzybową? Oto klasyczny przepis. 

 

Chcesz, aby zupa grzybowa była smaczniejsza? Powinna postać parę godzin przed podaniem, aby składniki się "przegryzły". Bezpośrednio przed kolacją wystarczy ją podgrzać.

Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy grzybowe:

Zupa grzybowa po staropolsku,

Zupa grzybowa z łazankami,

Warmińska zupa grzybowa

Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy:

Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, 

Wigilijny barszcz z uszkami ,

Zupa migdałowa

Tradycyjna zupa rybna.

Składniki

po 6 suszonych jabłek, gruszek i śliwek

100 g suszonych prawdziwków

średni seler

2 marchewki i pietruszki

2 łyżki oleju

1 cytryna

łyżka miodu

2–3 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Obrane marchewki i pietruszki pokroić wzdłuż, a selera na ósemki, zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy, gotować pod przykryciem 15 minut.

Zalać grzyby wrzątkiem na 3 minuty, odcedzić i dokładnie umyć. Dodać do gotujących się warzyw, wlać olej, gotować na średnim ogniu, zbierając szumowiny. W miarę potrzeby uzupełniać wodą.

Po 30 minutach dodać cieniutko obraną skórkę ze sparzonej cytryny i połowę wyciśniętego z niej soku. Gotować przynajmniej 15 minut (aż grzyby będą miękkie). Dodać miód i resztę soku z cytryny.