Wiedeńska zupa ziemniaczana - porcja rozkoszy na chłodne dni
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Wiedeńska zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami to rozkoszny mariaż smaków - aksamitnych ziemniaków, aromatycznych grzybów, cebuli i czosnku. Łatwa do przygotowania, niedroga, rozgrzeje w chłodne dni, doda otuchy i polepszy humor.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag ziemniaków
- 2 czubate łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 dag suszonych grzybów - najlepiej borowików
- 1 średnia cebula
- pół łyżeczki kminku - jeśli nie lubicie, możecie pominąć
- duży ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby namoczyć w małej ilości wody - najlepiej na noc. Pokroić w paski, zalać 6 szklankami osolonej wody i gotować na wolnym ogniu.
- Po 30 minutach gotowania dodać kminek i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.
- Cebulę pokroić w drobna kostkę, usmażyć na maśle na lekko złoty kolor, dodać mąkę i zrumienić.
- Zasmażkę zdjąć z ognia, rozprowadzić zupą i wlać do garnka, zagotować.
- Dodać zmiażdżony czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zupę natką pietruszki.