Węgierska zupa z makaronem i fasolą - smaczna i sycąca

Zupa węgierska z makaronem
Autor: Shutterstock Zupa węgierska z makaronem to pomysł na sycący obiad
łatwy
60 min
6

Dieta bezglutenowa

Węgierska zupa z makaronem i fasolą to niezwykle sycąca potrawa, ktora spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Mamy to sporo mięsa, dużo warzyw i do tego makaron. Porcja takiej zupy syci na długo.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka)
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • mielone chili
  • mielona słodka papryka
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki
  • 0,5 opakowania makaronu
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę, boczek również pokroić w kostkę, włożyć razem do miski, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawić sola i pieprzem i odstawić na noc.
  • Następnego dnia rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oleju i usmażyć na nim mięso i boczek. Gdy się zrumienią zdjąć z ognia i odstawić.
  • Warzywa umyć, obrać, oczyścić i pokroić niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
  • Następnie do cebuli wrzucić marchewkę, selera i pietruszkę i smażyć kilka minut, dodać paprykę, odcedzoną fasole i pomidory z puszki i dusić razem 10 minut.
  • Usmażone wcześniej mięso oraz uduszone warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać 4-5 szklanek wody, dodać liść laurowy i gotować, aż składniki będą miękkie.
  • Pod koniec gotowania przyprawić obficie solą pieprze, słodką papryka i chili. Makaron ugotować w osolonej wodze i przełożyć do lekko przestudzonej zupy.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne

Galeria: Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej