Węgierska zupa z makaronem i fasolą - smaczna i sycąca
2022-08-09

łatwy
60 min
6
Dieta bezglutenowa
Węgierska zupa z makaronem i fasolą to niezwykle sycąca potrawa, ktora spokojnie może zastąpić dwudaniowy obiad. Mamy to sporo mięsa, dużo warzyw i do tego makaron. Porcja takiej zupy syci na długo.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wieprzowiny (łopatka, karkówka)
- 200 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 puszka białej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- mielone chili
- mielona słodka papryka
- pieprz i sól
- natka pietruszki
- 0,5 opakowania makaronu
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i pokroić w niedużą kostkę, boczek również pokroić w kostkę, włożyć razem do miski, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawić sola i pieprzem i odstawić na noc.
- Następnego dnia rozgrzać na patelni 2-3 łyżki oleju i usmażyć na nim mięso i boczek. Gdy się zrumienią zdjąć z ognia i odstawić.
- Warzywa umyć, obrać, oczyścić i pokroić niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę.
- Następnie do cebuli wrzucić marchewkę, selera i pietruszkę i smażyć kilka minut, dodać paprykę, odcedzoną fasole i pomidory z puszki i dusić razem 10 minut.
- Usmażone wcześniej mięso oraz uduszone warzywa przełożyć do dużego garnka, wlać 4-5 szklanek wody, dodać liść laurowy i gotować, aż składniki będą miękkie.
- Pod koniec gotowania przyprawić obficie solą pieprze, słodką papryka i chili. Makaron ugotować w osolonej wodze i przełożyć do lekko przestudzonej zupy.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne