Węgierska zupa z czarnym czosnkiem, soczewicą i kiełbasą. Najlepszy (i pyszny!) wybór w mroźne dni

2023-02-08 16:58

Sycąca i rozgrzewająca zupa z czarnym czosnkiem, soczewicą i kiełbasą jest pyszna. To mnóstwo smaku i aromatu pochodzącego z warzyw, ostrej kiełbasy i przypraw. To potrawa, która z powodzeniem może zastąpić dwa dania obiadowe. Oto łatwy i sprawdzony przepis na pyszną węgierską zupę, która doda energii.

węgierska zupa z czarnym czosnkiem

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock
łatwy
60 min
6

Co to jest czarny czosnek?

Składnikiem, który nadaje zupie wyjątkowego smaku, jest czarny czosnek. Jest to fermentowany biały czosnek znany od czasów starożytnych. Proces produkcji polega na przechowywaniu główek świeżego białego czosnku w wysokiej temperaturze i dużej wilgotności. Po dwóch miesiącach powstaje czarny czosnek, który swój oryginalny kolor zawdzięcza reakcji naturalnie występujących w nim cukrów. Ma miękką i delikatną konsystencję. Wykazuje działanie prozdrowotne, a jego nowy smak przypomina wędzone śliwki i suszone morele. Wyczuwalne są waniliowe i truflowe nuty.

Do czego używać czarny czosnek?

  • smarowidło do chleba
  • składnik sałatek, farszów, deski serów
  • do potraw kuchni azjatyckiej
  • dodatek do dań mięsnych i owoców morza
  • do deserów, w tym z czekoladą
  • składnik napojów i koktajli

Przepis na węgierską zupę z czarnym czosnkiem, soczewicą i kiełbasą

  • Przepis na zupę pochodzącą z Węgier nie jest skomplikowany, ale warto mieć więcej czasu na jej przygotowanie. Przepis składa się z kilku etapów.
  • Lista składników jest dość długa. Są na niej produkty, które można kupić w prawie każdym sklepie przez cały rok. Większość z nich to warzywa i przyprawy.
  • Do przyrządzenia zupy można wykorzystać składniki, które już dłuższy czas zalegają w lodówce.
  • Do zupy najlepsza będzie kiełbasa o ostrym smaku. Sprawdzi się więc chorizo lub pepperoni.
  • Zupa pysznie smakuje z czarną soczewicą, ale można użyć też czerwonej.
  • Czarny czosnek jest dostępny w sklepach internetowych w formie ząbków, całych główek lub pasty.
  • Czarny czosnek można zamienić na pieczony. Główkę świeżego czosnku należy przekroić na pół, odcinając wierzchołek. Połówki skrapia się oliwą z oliwek, zawija w folię aluminiową i piecze w temperaturze 200 stopni C, aż będzie bardzo miękki, czyli około godziny. Po ostygnięciu miąższ wyciska się z ząbków.
  • Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, czosnek można upiec razem z papryką. Po upieczeniu paprykę należy przełożyć do woreczka strunowego. Dzięki temu bardzo łatwo obierze się z cienkiej skórki.
    Zupa zachowa świeżość i oryginalny smak przez cztery dni. Należy przechowywać ją w lodówce.
  • Miseczki z gotową węgierską zupą dekoruje się kwaśną śmietaną i posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 1 i 1/2 szklanki czarnej soczewicy
  • 300 g kiełbasy typu chorizo lub pepperoni
  • 300 g pieczarek
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 2 zielone papryki
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1 główka czarnego czosnku
  • 6 ząbków świeżego czosnku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 i 1/2 łyżki mielonej wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżka płatków chili
  • 1 łyżka smalcu lub oleju
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

  • do podania:
  • kwaśna śmietana, posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę pokroić na kawałki o długości 2 cm, a następnie na pół. Obrane pieczarki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Zielone papryki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Obraną pieczoną czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Chili i czosnek drobno posiekać.
  • Na patelni rozgrzać olej lub smalec i smażyć na nim cebulę, papryczkę chili i zielone papryki, często mieszając, aż zaczną się przypalać. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do 2 szklanek bulionu dodać obrane ząbki czarnego czosnku i płatki chili. Zmiksować na gładko w blenderze.
  • Do dużego garnka przełożyć kiełbasę, puree z czarnego czosnku i wlać pozostały bulion. Dodać pomidory, soczewicę, posiekany czosnek, pieczarki i liście laurowe. Garnek przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.
  • Dodać pieczoną paprykę i podsmażone warzywa. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać i zagęści zupę. Wlać ocet, doprawić wędzoną papryką, solą oraz pieprzem i wymieszać.
  • Podawać z kleksem ze śmietany i posiekaną natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Czosnek - dlaczego warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...