Wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą jest prosta, łatwa w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Chrzan podnosi odporność, kurkuma działa przeciwnowotworowo a ciecierzyca zawiera białko. Można ją podać z wegańskimi krakersami, posypać prażonymi ziarnami lub dowolną inną zieleniną.
Przepis na zupę został zainspirowany pokazem kulinarnym Wegańskie Święta, który prowadziła autorka bloga wegania.pl
SKŁADNIKI
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 dużego selera
- biała część pora
- 300 g pulpy z czerwonej soczewicy (rozgotowana do miękkości soczewica)
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw (wegańska vegeta)
- 6-8 łyżek chrzanu
- 3 łyżki śmietany z nerkowca
- sól
- pieprz
- majeranek
- liście różnych sałat do posypania po wierzchu
- olej rzepakowy do smażenia
- prażone ziarna dyni lub słonecznika (do posypania)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obieramy i szklimy na patelni.
- Przekładamy zawartość do garnka, wrzucamy obraną i włoszczyznę, dodajemy liście laurowe, czosnek, pieprz, ziele angielskie, sól, wegańską wegetę, zalewamy 3 litrami wody gotujemy do miękkości.
- Warzywa wyławiamy z wywaru i miksujemy na gładko (można ująć część marchwi, żeby zupa nie była za słodka).
- Wrzucamy zmiksowane warzywa z powrotem do wywaru, dodajemy pulpę z soczewicy, śmietanę, doprawiamy chrzanem i przyprawami do smaku.
- Podajemy posypaną mieszanką sałat, z krakersami wegańskimi lub posypaną prażonymi ziarnami (np. dyni, słonecznika)