Wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą

Wegańska zupa chrzanowa
Autor: Shutterstock Wegańska zupa chrzanowa
łatwy
25 min
4

Wegańska zupa chrzanowa z ciecierzycą i kurkumą jest prosta, łatwa w przygotowaniu, pożywna i zdrowa. Chrzan podnosi odporność, kurkuma działa przeciwnowotworowo a ciecierzyca zawiera białko. Można ją podać z wegańskimi krakersami, posypać prażonymi ziarnami lub dowolną inną zieleniną.

Przepis na zupę został zainspirowany pokazem kulinarnym Wegańskie Święta, który prowadziła autorka bloga wegania.pl

SKŁADNIKI

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 dużego selera
  • biała część pora
  • 300 g pulpy z czerwonej soczewicy (rozgotowana do miękkości soczewica)
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw (wegańska vegeta)
  • 6-8 łyżek chrzanu
  • 3 łyżki śmietany z nerkowca
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liście różnych sałat do posypania po wierzchu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • prażone ziarna dyni lub słonecznika (do posypania)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obieramy i szklimy na patelni.
  • Przekładamy zawartość do garnka, wrzucamy obraną i włoszczyznę, dodajemy liście laurowe, czosnek, pieprz, ziele angielskie, sól, wegańską wegetę, zalewamy 3 litrami wody gotujemy do miękkości.
  • Warzywa wyławiamy z wywaru i miksujemy na gładko (można ująć część marchwi, żeby zupa nie była za słodka).
  • Wrzucamy zmiksowane warzywa z powrotem do wywaru, dodajemy pulpę z soczewicy, śmietanę, doprawiamy chrzanem i przyprawami do smaku.
  • Podajemy posypaną mieszanką sałat, z krakersami wegańskimi lub posypaną prażonymi ziarnami (np. dyni, słonecznika)