Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

2020-11-25
Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
Autor: Shutterstock Toskańska zupa z czerwonej cebuli to francuskiej zupy cebulowej.
łatwy
30 min
4

Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.

Składniki

3 czerwone cebule

1 łyżka oliwy

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

1 szklanka czerwonego wina

2 szklanki zawiesistego bulionu drobiowego

2 gałązki świeżego tymianku

kawałek kory cynamonu

3 goździki

1 liść laurowy

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę. 

Gdy cebula zacznie mięknąć dodać miód i dokładnie wymieszać, po czym podlać winem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut.

W tym czasie cebula powinna już zupełnie zmięknąć i niemal się rozpaść. Wtedy dodać bulion.

Tymianek, cynamon, goździki i listek laurowy zawiązać w kawałek gazy i taki aromatyczny woreczek włożyć do zupy.

Garnek przykryć i zupę gotować jeszcze ok. 15 minut, aby przyprawy oddały jej swój aromat.

Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość miodu.

Podawać z grzanką z białego chleba zapieczoną z serem.