Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.
SKŁADNIKI
- 3 czerwone cebule
 - 1 łyżka oliwy
 - 1 łyżka masła
 - 2 łyżki miodu
 - 1 szklanka czerwonego wina
 - 2 szklanki zawiesistego bulionu drobiowego
 - 2 gałązki świeżego tymianku
 - kawałek kory cynamonu
 - 3 goździki
 - 1 liść laurowy
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę.
 - Gdy cebula zacznie mięknąć dodać miód i dokładnie wymieszać, po czym podlać winem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut.
 - W tym czasie cebula powinna już zupełnie zmięknąć i niemal się rozpaść. Wtedy dodać bulion.
 - Tymianek, cynamon, goździki i listek laurowy zawiązać w kawałek gazy i taki aromatyczny woreczek włożyć do zupy.
 - Garnek przykryć i zupę gotować jeszcze ok. 15 minut, aby przyprawy oddały jej swój aromat.
 - Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość miodu.
 - Podawać z grzanką z białego chleba zapieczoną z serem.