Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie

Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
Autor: Shutterstock Toskańska zupa z czerwonej cebuli to francuskiej zupy cebulowej.
łatwy
30 min
4

Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.

SKŁADNIKI

  • 3 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 szklanki zawiesistego bulionu drobiowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę. 
  • Gdy cebula zacznie mięknąć dodać miód i dokładnie wymieszać, po czym podlać winem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut.
  • W tym czasie cebula powinna już zupełnie zmięknąć i niemal się rozpaść. Wtedy dodać bulion.
  • Tymianek, cynamon, goździki i listek laurowy zawiązać w kawałek gazy i taki aromatyczny woreczek włożyć do zupy.
  • Garnek przykryć i zupę gotować jeszcze ok. 15 minut, aby przyprawy oddały jej swój aromat.
  • Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość miodu.
  • Podawać z grzanką z białego chleba zapieczoną z serem.