Toskańska zupa z czerwonej cebuli duszonej w miodzie i winie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Toskańska zupa z czerwonej cebuli to prawdziwy rarytas, jest esencjonalna, słodka aromatyczna. To od tej potrawy wywodzi się sztandarowa zupa kuchni francuskiej - zupa cebulowa z grzanką, która jednakowoż pomysłem Francuzów nie jest. Zupę cebulową - właśnie tę z czerwonej cebuli przywiozła do Paryża Katarzyna Medycejska. Z czasem czerwoną cebulę zastąpiono białą, a czerwone wino białym i tak powstała francuska wersja zupy cebulowej.
SKŁADNIKI
- 3 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 szklanki zawiesistego bulionu drobiowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- kawałek kory cynamonu
- 3 goździki
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i pokroić w krążki lub piórka. Masło i oliwę rozgrzać w rondlu i zeszklić w nim cebulę.
- Gdy cebula zacznie mięknąć dodać miód i dokładnie wymieszać, po czym podlać winem, przykryć i dusić na niewielkim ogniu ok 15 minut.
- W tym czasie cebula powinna już zupełnie zmięknąć i niemal się rozpaść. Wtedy dodać bulion.
- Tymianek, cynamon, goździki i listek laurowy zawiązać w kawałek gazy i taki aromatyczny woreczek włożyć do zupy.
- Garnek przykryć i zupę gotować jeszcze ok. 15 minut, aby przyprawy oddały jej swój aromat.
- Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać jeszcze niewielką ilość miodu.
- Podawać z grzanką z białego chleba zapieczoną z serem.