Tani obiad dla całej rodziny? Mamy przepis na sycącą zupę słodko-kwaśną

słodko-kwaśna zupa kapuściana
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
8

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Przepis na słodko-kwaśną zupę z kapusty jest łatwy, a składniki niedrogie. To wegetariańskie danie jest pyszne i aromatyczne. Super smakuje w chłodne zimowe dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Zupę można jeść zaraz po ugotowaniu, ale jeszcze lepsza jest następnego dnia. Dowiedz się, jak zrobić zupę kapuścianą w ciekawej odsłonie.

Jak zrobić zupę kapuścianą?

Najpierw należy podsmażyć warzywa, wlać wywar warzywny i ocet jabłkowy. Następnie dodaje się krojone pomidory, doprawia i gotuje pod przykryciem na średnim ogniu około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaje się sok z cytryny i pęczek posiekanego koperku. Zupa jest gotowa i już można cieszyć się jej oryginalnym smakiem i rozgrzewającym działaniem.

Przepis na zupę z kapusty

  • Przepis na tę zupę nie jest skomplikowany. Według rożnych źródeł pochodzi z Ukrainy, a w świat zabrali go emigranci.
  • Zupę słodko-kwaśną robi się w miarę szybko. Całkowity czas przygotowania to około 45 minut.
  • Do ugotowania pysznej i sycącej zupy potrzebnych jest kilka łatwo dostępnych i niedrogich składników. Połowa z nich to przyprawy.
  • Zupę można zrobić z kapusty białej lub młodej.
  • Potrawa nadaje się do ugotowania w wolnowarze. Trzeba jednak poczekać pięć godzin, aż będzie gotowa do zjedzenia.
  • Zupa będzie bardziej sycąca, jeżeli doda się do niej puszkę białej fasoli lub pokrojone w kostkę ziemniaki. Sprawdzi się również drobny makaron.
  • Pod koniec gotowania można dodać pokrojone w kostkę wędzone tofu.
  • Dodatkiem do zupy mogą być grzanki z chleba lub bułki.
  • Koperek zastąpi pęczek natki pietruszki.
  • Ugotowaną zupę można podzielić na porcje, zamrozić i przechowywać do pół roku.
  • Tradycyjnie zupę gotuje się z wołowiną. W tej wersji w składzie nie ma produktów zwierzęcych i jest to zupa wegetariańska, ale mięsożercy mogą dodać do niej kiełbasę, boczek lub pierś kurczaka.

SKŁADNIKI

  • 8 szklanek bulionu warzywnego
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 400 g krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1 cebula
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować, usuwając brzydkie liście z zewnątrz i głąb. Obrane marchewki pokroić w kawałki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać.
  • W dużym rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Wymieszać i smażyć minutę.
  • Dodać kapustę, marchewki i liść laurowy. Wlać wywar warzywny i ocet. Dodać krojone pomidory i wsypać cukier trzcinowy. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 25 minut.
  • Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny, wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać od razu na obiad.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej