Tani obiad dla całej rodziny? Mamy przepis na sycącą zupę słodko-kwaśną
2023-01-05
łatwy
45 min
8
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Przepis na słodko-kwaśną zupę z kapusty jest łatwy, a składniki niedrogie. To wegetariańskie danie jest pyszne i aromatyczne. Super smakuje w chłodne zimowe dni, kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Zupę można jeść zaraz po ugotowaniu, ale jeszcze lepsza jest następnego dnia. Dowiedz się, jak zrobić zupę kapuścianą w ciekawej odsłonie.
Jak zrobić zupę kapuścianą?
Najpierw należy podsmażyć warzywa, wlać wywar warzywny i ocet jabłkowy. Następnie dodaje się krojone pomidory, doprawia i gotuje pod przykryciem na średnim ogniu około 25 minut. Pod koniec gotowania dodaje się sok z cytryny i pęczek posiekanego koperku. Zupa jest gotowa i już można cieszyć się jej oryginalnym smakiem i rozgrzewającym działaniem.
Przepis na zupę z kapusty
- Przepis na tę zupę nie jest skomplikowany. Według rożnych źródeł pochodzi z Ukrainy, a w świat zabrali go emigranci.
- Zupę słodko-kwaśną robi się w miarę szybko. Całkowity czas przygotowania to około 45 minut.
- Do ugotowania pysznej i sycącej zupy potrzebnych jest kilka łatwo dostępnych i niedrogich składników. Połowa z nich to przyprawy.
- Zupę można zrobić z kapusty białej lub młodej.
- Potrawa nadaje się do ugotowania w wolnowarze. Trzeba jednak poczekać pięć godzin, aż będzie gotowa do zjedzenia.
- Zupa będzie bardziej sycąca, jeżeli doda się do niej puszkę białej fasoli lub pokrojone w kostkę ziemniaki. Sprawdzi się również drobny makaron.
- Pod koniec gotowania można dodać pokrojone w kostkę wędzone tofu.
- Dodatkiem do zupy mogą być grzanki z chleba lub bułki.
- Koperek zastąpi pęczek natki pietruszki.
- Ugotowaną zupę można podzielić na porcje, zamrozić i przechowywać do pół roku.
- Tradycyjnie zupę gotuje się z wołowiną. W tej wersji w składzie nie ma produktów zwierzęcych i jest to zupa wegetariańska, ale mięsożercy mogą dodać do niej kiełbasę, boczek lub pierś kurczaka.
SKŁADNIKI
- 8 szklanek bulionu warzywnego
- 1 średnia główka białej kapusty
- 3 marchewki
- 400 g krojonych pomidorów
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 1 cebula
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować, usuwając brzydkie liście z zewnątrz i głąb. Obrane marchewki pokroić w kawałki o grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek posiekać.
- W dużym rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając. Dodać koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Wymieszać i smażyć minutę.
- Dodać kapustę, marchewki i liść laurowy. Wlać wywar warzywny i ocet. Dodać krojone pomidory i wsypać cukier trzcinowy. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 25 minut.
- Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny, wsypać koperek i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Podawać od razu na obiad.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?