Tajska zupa krem z batatów i marchewki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tajska zupa krem z batatów i marchewki to zdrowa, wegetariańska zupa, która nakarmi ciało i duszę. Łagodnie kremowa, oryginalna w smaku, lekko pikantna - prosta zupa z nutką egzotyki.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g cebuli
- 1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego
- 300 g batatów
- 500 g marchewki
- 1 puszka 400 g mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry do smaku
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Gdy cebula się smaży, obrać i pokroić bataty i marchewkę.
- Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe, taką samą ilość (400 ml) wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.
- Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody.
- Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.