Szpinakowa z łososiem - najłatwiejsza zupa rybna
2022-04-12
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Szpinakowa z łososiem to nie tylko najłatwiejsza zupa rybna, ale także bogate źródło niemlecznego wapnia oraz kwasów omega-3. Wszystko za sprawą dwóch produktów - surowego łososia oraz łososia z puszki. Wiadomo, że łosoś to naturalne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają nasz układ krwionośny. Jednak nie każdy wie, że łosoś z puszki we własnym wywarze z ości dostarcza mnóstwa łatwo przyswajalnego wapnia.
SKŁADNIKI
- 300 g surowego filetu z łososia bez skóry
- 1 puszka łososia w sosie własnym
- 1 łyżka oleju i 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 2-3 ziemniaki średniej wielkości
- 300 g szpinaku mrożonego
- 100 g śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać pokrojoną cebulę i posiekany czosnek oraz startą na tarce pietruszkę. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodać zawartość puszki z łososiem oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Gotować około 15 minut.
- Do zupy dodać mrożony szpinak. Ponownie zagotować.
- Dodać pokrojonego w kostkę surowego łososia i gotować jeszcze 5 minut.
- Zupę zabielić śmietaną. Odlać około 1 szklanki zupy i wymieszać ze śmietaną. Następnie ponownie wlać mieszaninę do zupy.
- Podawać z posiekaną zieleniną. Smacznego!
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?