Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini: sprytny przepis na pyszną zupę
Dieta niskokaloryczna
Szczawiowa z zielonym groszkiem, cukinią i pierożkami tortellini to idealna zupa na wiosnę. Pożywna dzięki dodatkowi tortellini, odżywcza dzięki zielonym warzywom i smaczna jak żadna inna. Kwaśna zupa stymuluje apetyt. Ugotujcie ją dla niejadków: juniorów i seniorów. Polecamy wam sprytny przepis na pyszną zupę z łatwo dostępnych produktów!
Szczaw - właściwości
Młode liście szczawiu to bogactwo witaminy C, potasu i żelaza. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu. Pobudzają apetyt u małych i całkiem dorosłych niejadków.
Czy szczaw może szkodzić?
Szczawiany zawarte w liściach szczawiu nadają roślinie kwaśny smak. Jednak w organizmie, w trakcie metabolizmu, związki kwasu szczawiowego wchodzą w reakcje, w wyniku których powstają wapienne sole szczawianów i niestety odkładają się w drogach moczowych. A to może prowadzić do kamicy nerkowej, czyli powstawania w pęcherzu lub nerkach charakterystycznych twardych złogów, tzw. kamieni. Zatem osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej nie powinny jeść szczawiu w nadmiarze. Jednak wszyscy pozostali powinni korzystać z dobrodziejstw tego wiosennego warzywa liściastego.
SKŁADNIKI
- 500 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 kawałek dużego pora o długości 20 cm
- 1 mała cukinia
- 4 łyżki przecieru szczawiowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 g gotowych pierożków tortellini z serami lub z mięsem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na plasterki. W ten sposób otrzymamy zgrabne ćwierć-plasterki.
- Pora pokroić wzdłuż na paski, a potem w poprzek posiekać drobno.
- W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać pora i smażyć 1 minutę.
- Dodać cukinię i smażyć 2-4 minuty.
- Do garnka dodać przecier szczawiowy i smażyć jeszcze chwilę.
- Dodać groszek i bulion. Zagotować.
- Do wrzącej zupy dodać pierożki tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podawać od razu.