Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini: sprytny przepis na pyszną zupę

Szczawiowa z zielonym groszkiem i pierożkami tortellini
Autor: Shutterstock Szczawiowa z zielonym groszkiem, cukinią i pierożkami tortellini podana z paluszkami grissini
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Szczawiowa z zielonym groszkiem, cukinią i pierożkami tortellini to idealna zupa na wiosnę. Pożywna dzięki dodatkowi tortellini, odżywcza dzięki zielonym warzywom i smaczna jak żadna inna. Kwaśna zupa stymuluje apetyt. Ugotujcie ją dla niejadków: juniorów i seniorów.  Polecamy wam sprytny przepis na pyszną zupę z łatwo dostępnych produktów!

Szczaw - właściwości

Młode liście szczawiu to bogactwo witaminy C, potasu i żelaza. Są niskokaloryczne, mają działanie przeciwutleniające i opóźniające starzenie się organizmu.  Pobudzają apetyt u małych i całkiem dorosłych niejadków.

Czy szczaw może szkodzić?

Szczawiany zawarte w liściach szczawiu nadają roślinie kwaśny smak. Jednak w organizmie, w trakcie metabolizmu, związki kwasu szczawiowego wchodzą w reakcje, w wyniku których powstają wapienne sole szczawianów i niestety odkładają się w drogach moczowych. A to może prowadzić do kamicy nerkowej, czyli powstawania w pęcherzu lub nerkach charakterystycznych twardych złogów, tzw. kamieni. Zatem osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej nie powinny jeść szczawiu w nadmiarze. Jednak wszyscy pozostali powinni korzystać z dobrodziejstw tego wiosennego warzywa liściastego. 

SKŁADNIKI

  • 500 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1 kawałek dużego pora o długości 20 cm
  • 1 mała cukinia
  • 4 łyżki przecieru szczawiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 250 g gotowych pierożków tortellini z serami lub z mięsem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię pokroić wzdłuż na 4 części, a następnie pokroić na plasterki. W ten sposób otrzymamy zgrabne ćwierć-plasterki.
  • Pora pokroić wzdłuż na paski, a potem w poprzek posiekać drobno. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać pora i smażyć 1 minutę.
  • Dodać cukinię i smażyć 2-4 minuty. 
  • Do garnka dodać przecier szczawiowy i smażyć jeszcze chwilę.
  • Dodać groszek i bulion. Zagotować.
  • Do wrzącej zupy dodać pierożki tortellini i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Podawać od razu. 
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej