Smaczna zupa z soczewicy: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zmarzniętych domowników najskuteczniej rozgrzeje gorąca zupa. Zupa z soczewicy zadowoli podniebienia nie tylko osób kochających mięso, ale i miłośników dań jarskich.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki soczewicy łuskanej
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 0,5 małego selera
- 1 pietruszka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- pęczek natki pietruszki
- 0,5 szklanki śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do wystygnięcia, najlepiej poprzedniego dnia.
- Odsączyć, zalać 2 litrami wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu.
- Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oliwie. Dodać do soczewicy.
- Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do garnka.
- Gdy soczewica będzie miękka, czyli po ok. 20 min. dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber.
- Gotować jeszcze przez 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.