Smaczna zupa z soczewicy: prosty przepis

2021-03-29
Marta Balko
Smaczna zupa z soczewicy: prosty przepis
Autor: Shutterstock Zupa z soczewicy dostarcza lekkostrawnego białka roślinnego i wielu cennych składników odzywczych
łatwy
35 min
4

Zmarzniętych domowników najskuteczniej rozgrzeje gorąca zupa. Zupa z soczewicy zadowoli podniebienia nie tylko osób kochających mięso, ale i miłośników dań jarskich.

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki soczewicy łuskanej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 0,5 małego selera
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • pęczek natki pietruszki
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Soczewicę zalać wrzątkiem i zostawić do wystygnięcia, najlepiej poprzedniego dnia.
  • Odsączyć, zalać 2 litrami wrzącej, lekko osolonej wody i gotować na małym ogniu.
  • Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oliwie. Dodać do soczewicy.
  • Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do garnka.
  • Gdy soczewica będzie miękka, czyli po ok. 20 min. dodać koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek i cząber.
  • Gotować jeszcze przez 10 min. Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.
Marta Balko