Ryżowa zupa na kurczaku - najprostszy przepis na zupę o smaku z dzieciństwa

Ryżowa zupa  na kurczaku - najprostszy przepis na zupę o smaku z dzieciństwa
Autor: Shutterstock Zupę ryżową możesz przygotować na dzikim ryżu - będzie jeszcze zdrowsza
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ryżowa zupa na kurczaku to hasło, które u wielu osób wywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Delikatna, wręcz dietetyczna, a jednocześnie niesłychanie łatwa do przygotowania, kojarzy się z babcią lub mamą podającymi ją dzieciom w chorobie. Ale warto ją jeść także w zdrowiu, bo nie tuczy, a dostarcza zdrowych składników. Jest  też lekkostrawna.

SKŁADNIKI

  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • sól
  • listek laurowy
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 100 g ryżu (może być 1 woreczek, jeśli nie masz ryżu sypkiego)
  • koperek do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Skrzydełka oczyścić, zalać 2 l wody, dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować i zebrać szumowiny..
  • Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do gotujących się skrzydełek.
  • Gdy w skrzydełka można już bez trudu wbić widelec  - wsypać ryż i gotować całość  do miękkości.
  • Zupę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej