Ryżowa zupa na kurczaku - najprostszy przepis na zupę o smaku z dzieciństwa
2021-07-14
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Ryżowa zupa na kurczaku to hasło, które u wielu osób wywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Delikatna, wręcz dietetyczna, a jednocześnie niesłychanie łatwa do przygotowania, kojarzy się z babcią lub mamą podającymi ją dzieciom w chorobie. Ale warto ją jeść także w zdrowiu, bo nie tuczy, a dostarcza zdrowych składników. Jest też lekkostrawna.
SKŁADNIKI
- 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- sól
- listek laurowy
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 100 g ryżu (może być 1 woreczek, jeśli nie masz ryżu sypkiego)
- koperek do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Skrzydełka oczyścić, zalać 2 l wody, dodać sól, ziele angielskie i listek laurowy, zagotować i zebrać szumowiny..
- Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do gotujących się skrzydełek.
- Gdy w skrzydełka można już bez trudu wbić widelec - wsypać ryż i gotować całość do miękkości.
- Zupę podawać posypaną pokrojonym koperkiem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne