Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym: łatwy przepis na wegańską zupę

Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym i chili
Autor: Shutterstock Pożywna zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym i chili w stylu tajskiego curry zielonego
łatwy
20 min
4

Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym to łatwy przepis na wegańską zupę. Można ją wypić z kubka. Zabrać do pracy lub na długi spacer. Jest pikantna, sycąca i po prostu pyszna! 

SKŁADNIKI

  • 1-2 łyżki zielonej pasty curry, tajskiej
  • 400 ml mleka kokosowego,  1 puszka
  • 500 g mrożonego szpinaku siekanego
  • 250 ml wrzątku
  • 1 kostka bulionu warzywnego 
  • 1 czerwone chili, drobno posiekane (opcjonalnie) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do szerokiego rondla dodaj tajską pastę zielonego curry, wlej kilka łyżek mleka kokosowego i miksuj energicznie. Podgrzej.
  • Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz mrożony szpinak. Doprowadź do wrzenia. 
  • Wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.
  • Rozlej do misek i posyp posiekanym chili. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej