Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym: łatwy przepis na wegańską zupę

2020-11-04
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym i chili
Autor: Shutterstock Pożywna zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym i chili w stylu tajskiego curry zielonego
łatwy
20 min
4

Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym to łatwy przepis na wegańską zupę. Można ją wypić z kubka. Zabrać do pracy lub na długi spacer. Jest pikantna, sycąca i po prostu pyszna! 

Składniki

1-2 łyżki zielonej pasty curry, tajskiej

400 ml mleka kokosowego,  1 puszka

500 g mrożonego szpinaku siekanego

250 ml wrzątku

1 kostka bulionu warzywnego 

1 czerwone chili, drobno posiekane (opcjonalnie) 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Do szerokiego rondla dodaj tajską pastę zielonego curry, wlej kilka łyżek mleka kokosowego i miksuj energicznie. Podgrzej.

Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz mrożony szpinak. Doprowadź do wrzenia. 

Wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.

Rozlej do misek i posyp posiekanym chili. 

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?