Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym: łatwy przepis na wegańską zupę
2021-04-07
łatwy
20 min
4
Rozgrzewająca zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym to łatwy przepis na wegańską zupę. Można ją wypić z kubka. Zabrać do pracy lub na długi spacer. Jest pikantna, sycąca i po prostu pyszna!
SKŁADNIKI
- 1-2 łyżki zielonej pasty curry, tajskiej
- 400 ml mleka kokosowego, 1 puszka
- 500 g mrożonego szpinaku siekanego
- 250 ml wrzątku
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 czerwone chili, drobno posiekane (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do szerokiego rondla dodaj tajską pastę zielonego curry, wlej kilka łyżek mleka kokosowego i miksuj energicznie. Podgrzej.
- Dodaj pozostałe mleko kokosowe oraz mrożony szpinak. Doprowadź do wrzenia.
- Wlej wrzącą wodę i dodaj kostkę bulionową. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut.
- Rozlej do misek i posyp posiekanym chili.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?