Rosół z udek - wyśmienity i pożywny
2022-01-20
łatwy
15 min
4
Rosół drobiowy jest subtelny w smaku i lekkostrawny. Dzięki dodkatkowi warzyw korzeniowych ma słodkawy i wyjątkowy smak. Podany z makaronem i gotowanym mięsem z udek kurczaka jest niezwykle pożywną zupą - daniem jednogarnkowym. Gotuje się stosunkowo krótko. Oto wyśmienity pomysł na rosół w środku tygodnia.
SKŁADNIKI
- 4 udka kurczaka (z kością)
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 średniego selera
- 1 por
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- makaron krajanka (opcjonalnie)
- natka pietruszki posiekana (ewentualnie)
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, przeciąć na pół i uprażyć na suchej patelni do zrumienienia przecięcia.
- Marchewkę, pietruszkę, selera obrać. Pora przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie umyć z zabrudzeń ziemią.
- Do garnka włożyć udka kurczaka, warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą. Wody powinno być tyle, żeby zawartość garnka była przykryta.
- Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z powierzchni waru pianę z szumowin. Następnie zmniejszyć ogień, aby rosół gotował się powoli przez około 1 godzinę.
- Rosół przed podaniem spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawać z mięsem obranym z kości, pokrojoną po skosie marchewką, ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne