Rosół z udek - wyśmienity i pożywny

Rosół z udek - wyśmienity i pożywny
Autor: Shutterstock.com Rosół z udek - wyśmienity i pożywny
łatwy
15 min
4

Rosół drobiowy jest subtelny w smaku i lekkostrawny. Dzięki dodkatkowi warzyw korzeniowych ma słodkawy i wyjątkowy smak. Podany z makaronem i gotowanym mięsem z udek kurczaka jest niezwykle pożywną zupą - daniem jednogarnkowym. Gotuje się stosunkowo krótko. Oto wyśmienity pomysł na rosół w środku tygodnia. 

SKŁADNIKI

  • 4 udka kurczaka (z kością)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 średniego selera
  • 1 por 
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • makaron krajanka (opcjonalnie)
  • natka pietruszki posiekana (ewentualnie) 
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, przeciąć na pół i uprażyć na suchej patelni do zrumienienia przecięcia. 
  • Marchewkę, pietruszkę, selera obrać. Pora przeciąć wzdłuż na pół i dokładnie umyć z zabrudzeń ziemią. 
  • Do garnka włożyć udka kurczaka, warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą. Wody powinno być tyle, żeby zawartość garnka była przykryta. 
  • Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z powierzchni waru pianę z szumowin. Następnie zmniejszyć ogień, aby rosół gotował się powoli przez około 1 godzinę.
  • Rosół przed podaniem spróbować. Ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podawać z mięsem obranym z kości, pokrojoną po skosie marchewką, ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej