Rosół z kurczaka z pieczarkami i porem - aromatyczny i pyszny
2022-02-04
łatwy
20 min
4
Tradycyjny rosół to potrawa obecna chyba w każdym domu. Jeśli jednak klasyczny rosół trochę ci się znudził, nic nie stoi na przeszkodzie, byś cieszył się smakiem jego wariantu - z pieczarkami i porem
SKŁADNIKI
- 800 g kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 cebule
- 200 g pora (jasna część)
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka sosu worcester
- posiekana natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka podzielić na części, zalać litrem wody, dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i powoli gotować.
- Obrać włoszczyznę (bez pora), dodać do kurczaka. Ugotować do miękkości
- W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, pora pokroić w krążki.
- Masło roztopić, zeszklić na nim cebulę i pora. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu.
- Wywar przecedzić i zalać nim cebulę, pora i pieczarki. Zagotować. Mięso z kurczaka oddzielić od kości i skóry, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
- Doprawić cytryną i sosem worcester, podawać zupę posypaną natką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne