Rosół z kurczaka z pieczarkami i porem - aromatyczny i pyszny

Rosół z kurczaka z pieczarkami i porem - aromatyczny i pyszny
Autor: Shutterstock Rosół z dodatkiem pieczarek i pora jest aromatyczny i pełen smaku
łatwy
20 min
4

Tradycyjny rosół to potrawa obecna chyba w każdym domu. Jeśli jednak klasyczny rosół trochę ci się znudził, nic nie stoi na przeszkodzie, byś cieszył się smakiem jego wariantu - z pieczarkami i porem

SKŁADNIKI

  • 800 g kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 cebule
  • 200 g pora (jasna część)
  • 200 g pieczarek
  • 1 łyżka sosu worcester
  • posiekana natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka podzielić na części, zalać litrem wody, dodać sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i powoli gotować.
  • Obrać włoszczyznę (bez pora), dodać do kurczaka. Ugotować do miękkości
  • W tym czasie cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, pora pokroić w krążki.
  • Masło roztopić, zeszklić na nim cebulę i pora. Dodać pieczarki i podsmażyć do odparowania nadmiaru płynu.
  • Wywar przecedzić i zalać nim cebulę, pora i pieczarki. Zagotować. Mięso z kurczaka oddzielić od kości i skóry, pokroić w kostkę i dodać do zupy.
  • Doprawić cytryną i sosem worcester, podawać zupę posypaną natką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz naszą galerię z innymi przepisami na rosoły!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej