Rosół z kaczki - przepis z programu UGOTOWANI TVN
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Rosół z kaczki to pyszna odmiana tradycyjnej zupy. Warto ją podać od święta. Ma niezwykły, intensywny smak i będzie stanowiła znakomite preludium do świątecznego obiadu.
SKŁADNIKI
- 1/2 kg kaczki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 4 listki lubczyku
- 4 suszone grzyby
- 1 łyżka domowej wegety (lub suszonych warzyw)
- 1 goździk
- 3 liście laurowe
- 3 lulki ziela angielskiego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj kaczkę i podziel mięso na kawałki, a następnie zalej je 1,5 litra zimnej wody.
- Obierz warzywa i dodaj do garnka z kaczką. Dorzuć także grzyby i kostki rosołowe. Dopraw do smaku lubczykiem oraz listkami laurowymi. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
- Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa. Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
- Rosół podawaj z makaronem lub z lanymi kluskami.