Rosół z kaczki - przepis z programu UGOTOWANI TVN

2021-03-29
Rosół z kaczki - przepis z programu UGOTOWANI TVN
Autor: Shutterstock Rosół z kaczki z kluskami
łatwy
20 min
4

Rosół z kaczki to pyszna odmiana tradycyjnej zupy. Warto ją podać od święta. Ma niezwykły, intensywny smak i będzie stanowiła znakomite preludium do świątecznego obiadu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg kaczki
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 4 listki lubczyku
  • 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka domowej wegety (lub suszonych warzyw)
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 3 lulki ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj kaczkę i podziel mięso na kawałki, a następnie zalej je 1,5 litra zimnej wody.
  • Obierz warzywa i dodaj do garnka z kaczką. Dorzuć także grzyby i kostki rosołowe. Dopraw do smaku lubczykiem oraz listkami laurowymi. Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i gotuj przez ok. 1,5 godziny.
  • Gdy rosół jest już gotowy, wyjmij mięso i warzywa.  Jeśli lubisz chudy rosół, zdejmij wierzchnią warstwę tłuszczu. Dopraw do smaku.
  • Rosół podawaj z makaronem lub z lanymi kluskami.